School/Faculty/Institute Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences
Course Code MIS 301
Course Title in English Management Information Systems
Course Title in Turkish Dijital İnsan Kaynakları Yönetimi
Language of Instruction
Type of Course Flipped Classroom
Level of Course Intermediate
Semester Fall
Contact Hours per Week
Lecture: 3 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 124 hours per semester
Number of Credits 5 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites BUS 101 - Introduction to Business (Decision Making)
Expected Prior Knowledge None
Co-requisites None
Registration Restrictions None
Overall Educational Objective To learn to understand and use information systems, new technologies and applications, and their impact on business models and decision making for improving organizational effectiveness and efficiency.
Course Description In this digital age, nearly all businesses depend on usage of information technologies. It is crucial for todays’ professionals and managers to understand and use information systems infrastructures, technologies and applications to achieve corporate and personal objectives. The course will cover the most important information systems concepts like IT infrastructure, business intelligence, telecommunications and security. Also, students will learn about the key applications like IT projects, e-commerce and emerging technologies.
Course Description in Turkish Dijital çağda, neredeyse tüm işletmeler bilgi teknolojileri kullanımına dayanmaktadır. Bu sebeple günümüz profesyonelleri ve yöneticilerinin, kurumsal ve kişisel hedeflerine ulaşabilmeleri için bilgi sistemleri altyapılarını, teknolojilerini ve uygulamalarını anlamaları ve kullanmaları çok önemlidir. Dersimiz, bilgi teknolojileri altyapısı, iş zekası, telekomünikasyon ve güvenlik gibi en önemli bilgi sistemleri kavramlarını kapsayacaktır. Bunlara ek olarak, öğrencilerin bilişim projeleri, e-ticaret ve yeni iş teknolojileri konularında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1) bilgi sistemleri, yönetim, organizasyonlar ve stratejilerin genel kavramlarını açıklamak
2) BT altyapısı, iş zekası, telekomünikasyon ve bilgi sistemlerinin güvenliğini anlamak
3) Bilgi sistemleri projelerinin yönetimine ilişkin temel kavramları (çevik çerçeve dahil) anlamak;
4) E-ticaret, dijital bankacılık, dijital pazarlar ve diğer ortaya çıkan iş teknolojileri gibi temel iş uygulamalarını analiz etmek
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi.
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi.
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği.
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi.
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi.
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması.
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme.
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi.
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme.
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme.
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi.
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi.
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi. N
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi. N
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği. H Exam,HW,Participation
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi. N
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi. N
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması. N
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme. N
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi. N
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme. S Participation
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme. S HW,Participation
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi. N
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi. S Exam,HW
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme. H Exam,HW
Prepared by and Date BURAK ULUOCAK , May 2023
Course Coordinator CEYHAN MUTLU
Semester Fall
Name of Instructor Öğr. Gör. DERYA ÇELİK

Course Contents

Hafta Konu
1) Günümüz Küresel İşletmelerinde Bilgi Sistemleri
2) Bilgi Sistemleri, Organizasyonlar ve Strateji
3) Bilgi Teknolojisi altyapısı
4) Veritabanları ve Bilgi Yönetimi
5) Telekomünikasyon, İnternet, Kablosuz Teknoloji ve Bulut
6) Bilgi Sistemlerinin Güvenliğini Sağlama
7) Ara sınav
8) Kurumsal Uygulamalar
9) E-ticaret: Dijital Piyasalar, Dijital Ürünler
10) Dijital Bankacılık
11) Bilgi Sistemi Projeleri
12) BT Projelerini Yönetme ve Çevik Yaklaşım
13) Dijital Ürün Geliştirme
14) Küresel Sistemleri Yönetmek
15) Final Sınav Dönemi
16) Final Sınav Dönemi
Required/Recommended ReadingsCourse Textbook (mandatory): Management Information Systems: Managing the Digital Firm, Global Edition, 15/E, 2018 by Jane P. Laudon (Author) and Kenneth C. Laudon (Author) Every student will be required to have the book and the access code to be able to follow the course properly.
Teaching MethodsThis course is designed to provide students with an introductory exposure to many of the essential elements of managing information systems to achieve organizational goals in digital age. For achieving learning objectives, the course will entail a set of related videos, readings, lectures, problem-solving activities and creative processes as well as interactions with real life businesses. With readings and lectures, the students will be able to grasp the key issues whereas with case studies and discussions, they will find the opportunity to expand their perspectives and apply the theoretical knowledge to real life situations.
Homework and ProjectsThe students will be making one presentation as a group at the end of the course. The groups will be formed and the details of the projects will be announced later by the instructor. Each group will have maximum 5 members and each team member will present their part individually. Before the presentations, the group projects have to be submitted as a PPT file within a deadline provided by the instructor. Late assignments will not get full points.
Laboratory WorkNone
Computer Use
Other ActivitiesNone
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Devam 1 % 20
Projeler 1 % 40
Ara Sınavlar 2 % 40
TOTAL % 100
Course Administration uluocakb@mef.edu.tr

Students are always free and encouraged to give feedback and ask questions about the course via e-mail to instructor (uluocakb@mef.edu.tr). In this course, active participation is key to learning and applying, as for a topic like international business, new ideas can be generated through questioning, brain storming and discussion. Thus the grading of the class participation will be done based on the quality of active student participation and contribution to in-class activities. Students are expected to attend all sessions and be in class on time. When they can not attend due to a sickness (which should require a report from a full facility hospital) or an excuse accepted my MEF regulations, they should inform the instructors by mail. As the feedback and questions are very valuable for making the course a distinctive learning experience, students may visit the instructors during office hours or send e mails, for any course related issues. Academic dishonesty and plagiarism will be subject to the YÖK disciplinary regulation.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 2 3 1 84
Proje 1 16 2 2 20
Ara Sınavlar 2 8 2 20
Total Workload 124
Total Workload/25 5.0
ECTS 5