School/Faculty/Institute Faculty of Arts, Design and Architecture
Course Code ARC 411
Course Title in English Narrative Processes in Architectural Design
Course Title in Turkish Mimari Tasarımda Anlatı Süreçleri
Language of Instruction EN
Type of Course Project
Level of Course Advanced
Semester Spring
Contact Hours per Week
Lecture: - Recitation: - Lab: - Other: 3
Estimated Student Workload 126 hours per semester
Number of Credits 5 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge 4 semesters of design studio
Co-requisites None
Registration Restrictions Only Undergraduate Students
Overall Educational Objective To learn to use representation tools according to one’s personal interests and skills and correlate thinking and designing with architectural communication tools.
Course Description This course focuses on the narrator character of an architect which is one of the significant roles of her/his. Particularly visual and additionally any other sensory medias can be the producer and the product of this narrative. Besides, interaction of these different medias is also at the heart of this course. These medias which can be expressed as representation tools will be considered not only as translators but also a part of the thought itself. Expanding common representation methods helps to give birth to new ideas about architecture. The language and the content of an idea can not be separated from each other. Thus, in this course visual communication tools will be utilized as the possibility of generating ideas in creative processes, rather than the way of producing presentation materials.
Course Description in Turkish Bu derste mimarın temel rollerinden biri olan hikaye anlatıcı karakteri üzerinde durulacaktır. Başta görsel olmak üzere her türlü duyusal iletişim aracı bu anlatının kurucusu ve aktarıcısı olabilir. Bu araçların birbirleri ile ilişkisi de dersin odak noktalarından biridir. Temsil araçları olarak da tarifleyebileceğimiz bu araçlar düşüncenin taşıyıcısı, birer lojistik araç olarak değil düşüncenin bir parçası ve yaratıcısı olarak ele alınacaktır. Temsil olanaklarını zorlamak mimarlığa ilişkin bir fikir doğurmaktır. Dil ile içerik birbirlerinin kaçınılmaz parçasıdırlar. Bu sebeplerle derste mimari ifade araçları, sunum materyali oluşturmaktan ziyade, düşünce yaratımı süreçlerinde bu yaratımın imkanı olarak değerlendirilecektir.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1)
2)
3)
4)
5)
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4 5
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi.
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi.
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği.
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi.
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi.
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması.
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme.
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi.
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme.
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme.
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi.
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi.
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi. N
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi. N
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği. H Exam,HW,Participation
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi. N
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi. N
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması. N
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme. N
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi. N
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme. S Participation
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme. S HW,Participation
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi. N
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi. S Exam,HW
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme. H Exam,HW
Prepared by and Date SELEN SÖNMEZ , March 2020
Course Coordinator AKTS1
Semester Spring
Name of Instructor Öğr. Gör. DİDEM SAĞLAM

Course Contents

Hafta Konu
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
Required/Recommended ReadingsRecommended Reading: Rattenbury, Kester (2002) This is not architecture. Routledge, London. Arnheim, Rudolf (2015) Görsel Düşünme. Dördüncü Basım. Metis, İstanbul. Marleau-Ponty, Maurice (2010) Algılanan Dünya. Üçüncü Basım. Metis, İstanbul. Florenski, Pavel (2007) Tersten Perspektif. İkinci Basım. Metis, İstanbul.
Teaching MethodsSmall tasks are going to be studied in a short period of time as workshops to create visual representations of ideas in many ways such as sketching, technical drawing, rendering. Aim is to become familiar to digital and analogue tools and superposing some of these tools in the scope of thinking and creating ideas.
Homework and Projects9 Assignments and 1 Porfolio
Laboratory Work-
Computer UseYes
Other ActivitiesField trips
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Ödev 1 % 40
Rapor Teslimi 1 % 30
Final 1 % 30
TOTAL % 100
Course Administration sonmezs@mef.edu.tr​
-
Student participation will be essential for the studio. Attending both submissions including the Final Portfolio Submission are crucial elements in the final grade. Late submissions will not be accepted. 70% attendance are compulsory for a successful outcome. Academic Dishonesty and Plagiarism: YÖK Disciplinary Regulation.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 1 3 1 70
Ödevler 14 4 56
Total Workload 126
Total Workload/25 5.0
ECTS 5