School/Faculty/Institute Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences
Course Code PHIL 202
Course Title in English Issues in Contemporary Philosophy
Course Title in Turkish Çağdaş Felsefenin Konuları
Language of Instruction EN
Type of Course Lecture
Level of Course Intermediate
Semester Spring
Contact Hours per Week
Lecture: 3 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 133 hours per semester
Number of Credits 5 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge None
Co-requisites None
Registration Restrictions Only Undergraduate Students
Overall Educational Objective To gain a good understanding of the philosophical issues and methodologies that shaped the last century in connection to current social and political issues of our day.
Course Description This course is designed to introduce the leading issues, methods and thinkers of contemporary Continental philosophy. The course will begin by exploring the distinction between analytic philosophy and Continental philosophy, two schools of thought within contemporary philosophy. During the course we will focus on the following philosophers through a close reading of their primary texts: Nietzsche, Husserl, Adorno, Arendt, Foucault and Butler. In the first weeks of the course, we will consider Nietzsche and Husserl and their philosophical methods (genealogy and phenomenology). Both thinkers had a large impact on how philosophy was to be done in the 20th century. Subsequently, we will consider Adorno and Arendt, with an emphasis on how they read the social and political implications of Kant’s critical project. The final weeks of the course is devoted to poststructuralism, another school of thought within the Continental tradition. In these two weeks, through a consideration of Foucault’s and Butler’s works, we will inquire into how poststructuralism critiques structuralist ways of producing meaning in the sphere of sexuality.
Course Description in Turkish Bu ders Çağdaş Felsefe’nin iki ana kolu olan analitik felsefe ve Kıta Avrupası felsefesi ayrımını öğrencilere tanıtmak ve Kıta Avrupası felsefesini belirleyen temel problemleri incelemek amacıyla oluşturulmuştur.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1)
1)
2)
2)
3)
3)
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 1 2 2 3 3
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi.
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi.
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği.
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi.
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi.
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması.
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme.
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi.
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme.
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme.
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi.
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi.
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi. N
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi. N
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği. H Exam,HW,Participation
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi. N
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi. N
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması. N
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme. N
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi. N
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme. S Participation
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme. S HW,Participation
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi. N
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi. S Exam,HW
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme. H Exam,HW
Prepared by and Date İMGE ORANLI , April 2022
Course Coordinator FULYA ÖZCANLI
Semester Spring
Name of Instructor Öğr. Gör. TUĞRUL ÖZKARACALAR

Course Contents

Hafta Konu
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
Required/Recommended ReadingsAdorno, Theodor W. Problems of Moral Philosophy, trans. Rodney Livingstone, Stanford: Stanford University Press, 2001. Arendt, Hannah. The Life of the Mind, New York: Harcourt, 1971. Butler, Judith. Gender Trouble: Feminism and Subversion of Identity, New York: Routledge, 2006. Critchley Simon, Continental Philosophy, A Very Short Introduction, New York: Oxford University Press, 2001. Foucault, Michel. The History of Sexuality, An Introduction Vol. 1, trans. Robert Hurley, New York: Vintage, 1990. Foucault, Michel. The Foucault Reader, ed. Paul Rabinow. New York: Penguin, 1991.
Teaching MethodsThis course is designed as a lecture.
Homework and ProjectsStudents will complete three graded assignments, each worth 30% of the total grade. They will give a brief independent presentation of a journal article; they will write one short essay on an assigned topic; and they will write a research report describing the findings of a brief class experiment.
Laboratory Work
Computer UseStudents will be expected to use appropriate information technology both in preparation time, and during class hours. They will need to search for and read online resources and articles, work together on class exercises, and prepare their assignments.
Other Activities
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Devam 14 % 20
Uygulama 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 30
TOTAL % 100
Course Administration oranlii@mef.edu.tr

Attendance is required and class participation is highly important for this class. Cell-phones should be turned off during the class. You will be asked to leave the classroom if your manners will be distracting the professor or other students. The commitment of acts of cheating, lying, and deceit in any of their diverse forms such as plagiarism, and copying during examinations is dishonest and will not be tolerated. Academic dishonesty and plagiarism: YÖK Disciplinary Regulation.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 3 3 1 98
Proje 1 3 3 3 9
Ara Sınavlar 1 8 2 10
Final 1 14 2 16
Total Workload 133
Total Workload/25 5.3
ECTS 5