School/Faculty/Institute Faculty of Arts, Design and Architecture
Course Code FADA 105
Course Title in English Design Encounters
Course Title in Turkish Tasarım Karşılaşmaları
Language of Instruction EN
Type of Course Flipped Classroom
Level of Course Intermediate
Semester Güz
Contact Hours per Week
Lecture: 3 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 50 hours per semester
Number of Credits 2 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge None
Co-requisites None
Registration Restrictions Only Undergraduate Students
Overall Educational Objective To learn how to bring architectural representation techniques into the computer realm
Course Description Mastering digital representation methods is becoming a crucial tool due to the increasing demand in architectural practices and academia. The course focuses on basic 3D modeling and digital representation techniques in architecture. For this purpose, Rhinoceros 5 is used as a 3D modeling tool and AutoCAD as 2d drafting tool to represent and express the potential of architectural designs - importing, export, modeling and rendering procedures as basic elements of digital representation. The course also focuses on drawing commands and interface for curves and surfaces modeling; rendering engines and techniques. Finally, in order to enhance and compose the rendered images we will use both Photoshop and Illustrator basic vector presentation techniques. The application of the techniques will be explicit within a digital premise, which include image manipulation, diagrams and modeling. Thus, the coursework will use a 3D modeling and graphic platforms to represent and express the potential of architectural designs.
Course Description in Turkish Görsel iletişim çalışmaları mimari tasarım için güçlü bir süreçtir. İçerisinde eskiz yapma ve maket teknikleri, mekansal ilişkiler, etkiler, çevresel ve sosyal stratejiler de olmak üzere kurgulanan bir katmanlar seçkisi, tasarım konusunda farkındalık yaratacak bir takım çalışmalar oluşturmaktadır. Tasarım farkındalığında erişilmeye çalışılan nokta, kişinin hızlıca üretebileceği bir tür analiz biçimidir. Bu analiz, geometrilerin, malzemelerin, renklerin, hareketin; modelleri, diagramları, eskizleri vs. üzerine odaklanır ve bunları üretir. Bu temsiller, mekanın bileşenlerinin sadece ölçülebilir özellikleri üzerine değil aynı zamanda kalitesi üzerinedir. Ders boyunca 2 boyutlu ve 3 boyutlu hem üretim hem de anlatım teknikleri dijital platformlar üzerinden gösterilmiştir. Autocad üzerinden teknik çizim, Rhinoceros üzerinden 3 boyutlu modelleme ve görselleştirme, Photoshop ve Illustrator programları üzerinden de görsel üretme ve işleme teknikleri ile öğrencilere dijital tekniklere çok yönlü bir giriş dersi olarak planlanmıştır.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1)
2)
3)
4)
5)
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4 5
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi.
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi.
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği.
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi.
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi.
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması.
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme.
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi.
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme.
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme.
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi.
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi.
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi. N
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi. N
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği. H Exam,HW,Participation
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi. N
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi. N
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması. N
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme. N
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi. N
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme. S Participation
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme. S HW,Participation
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi. N
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi. S Exam,HW
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme. H Exam,HW
Prepared by and Date İREM KORKMAZ , June 2022
Course Coordinator AKTS1
Semester Güz
Name of Instructor Dr. Öğr. Üyesi OZAN AVCI

Course Contents

Hafta Konu
1)
2)
3)
4)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
Required/Recommended ReadingsRecommended Reading: Schwartz, L (2004) Adobe Photoshop for VFX Artists, Course Technology PTR, New York. Alspach, T (2009) Illustrator CS4 bible, Wiley Pub., Indianapolis. R McNeel & Associates, (2006) Rhinoceros Level 1 Training Manual, Robert McNeel & Assoc, Seattle. R McNeel & Associates, (2006) Rhinoceros Level 2 Training Manual, Robert McNeel & Assoc, Seattle. Chiang C. and Alomar D., (2009), Rendering Plugin For Designers, ASGVIS, U.S.A.
Teaching MethodsIn-class applications, Assignments and student presentations related with different programs and skills.The methodology unfolds the use of Digital Communication to a conceptual manipulation design should engage from the earliest stages of the design process. Through the use of technical drafting and modeling techniques, digital communication also studies rendering and post-processing phase of image and graphic presentation. Across an array of visual representations that include but are not limited to modeling, drafting rendering and graphic design the methods describe the conveyance of ideas and information in forms that can be read or looked upon.
Homework and Projects6 assignments and 1 final submission
Laboratory Work-
Computer UseYes
Other Activities-
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 1 % 60
Final 1 % 30
TOTAL % 100
Course Administration yilmazca@mef.edu.tr
-
Student participation will be essential for the visual communication studio. Attending both submissions including the Final Portfolio Submission are crucial elements in the final grade. Late submissions will not be accepted. 70% attendance are compulsory for a successful outcome. Academic Dishonesty and Plagiarism: YÖK Disciplinary Regulation.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 1 1 1 42
Proje 1 8 8
Total Workload 50
Total Workload/25 2.0
ECTS 2