School/Faculty/Institute Faculty of Arts, Design and Architecture
Course Code ARC 468
Course Title in English Rethinking Architectural Practice and City
Course Title in Turkish Mimari Pratiği ve Kenti Yeniden Düşünmek
Language of Instruction EN
Type of Course Flipped Classroom
Level of Course Advanced
Semester Spring
Contact Hours per Week
Lecture: 3 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 126 hours per semester
Number of Credits 5 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites ARC 202 - Architectural Design IV | INT 202 - Interior Design II
Expected Prior Knowledge 4 semesters of design studio
Co-requisites None
Registration Restrictions Only Undergraduate Students
Overall Educational Objective To learn to interpret architectural practice and city critically and relate architecture to city and daily life in wider scales.
Course Description This course aims to problematize the relation between architectural practice and city. Instead of seeing the relationship between architectural processes and city, architects have been limited to focus only architectural objects. The course tries to provide students a sensibility and perspective that they will need in order to recognize architectural process and its possible connections related with the production of the city and daily life. Multidisciplinary approach and in-between situations in theory and practice of architecture will be discussed in order to enhance critical thinking to deal with the future challenges of design world successfully.
Course Description in Turkish Ders mimari pratik ve kent arasındaki ilişkiyi sorunsallaştırmayı amaçlamaktadır. Mimarlar genelde mimari süreçler ve kent arasındaki ilişkiyi kavramaktansa, bir sonuç ürün ve obje olarak mimariye odaklanmaktadır. Bu ders öğrencilere mimari süreçler üzerinden kentin üretimi ve gündelik hayat ile ilgili kavrayış geliştirmelerine yarayacak perspektif ve duyarlılık sunmayı amaçlamaktadır. Tasarım dünyasının gelecekteki zorluklarıyla başarıyla baş edebilmek ve eleştirel düşünceyi arttırmak için disiplinler arası yaklaşım, mimari teori ve pratik arasındaki durumlar dönem boyunca çeşitli başlıklarda tartışılacaktır.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1)
2)
3)
4)
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi.
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi.
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği.
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi.
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi.
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması.
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme.
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi.
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme.
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme.
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi.
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi.
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi. N
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi. N
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği. H Exam,HW,Participation
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi. N
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi. N
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması. N
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme. N
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi. N
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme. S Participation
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme. S HW,Participation
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi. N
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi. S Exam,HW
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme. H Exam,HW
Prepared by and Date ESRA SERT , April 2022
Course Coordinator AKTS1
Semester Spring
Name of Instructor Dr. Öğr. Üyesi ESRA SERT

Course Contents

Hafta Konu
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
Required/Recommended ReadingsRecommended Reading: Archizoom Associates (1970) No-Stop City Residential Park Climatic Universal System, Design Quarterly, No. 78/79, Conceptual Architecture, pp. 17-21. Alex Wall (1999) Programming the Urban Surface, pp. 233-249, in Recovering Landscape, Essays in Contemporary Landscape Architecture, James Corner, ed., New York: Princeton Architectural Press. Andrew Karvonen (2011) "Toward the Relational City: Imaginaries, Expertise, Experiments", The MIT Press. Beatriz Colomina (2014) “Little Magazines: Small Utopia”, pp.163-167, in The Idea of the Avant Garde and What It Means Today, Ed. by Marc James Léger, Manchester University Press. David Gissen (2008) “Architecture’s Geographic Turns”, LOG 12, 2008: 59-67. David Harvey (2000) “On Architects, bees, and species being”, pp. 199-213, in Spaces of Hope, Edinburg University Press. David Harvey (2000) “The insurgent architect at work”, pp. 233-257, in Spaces of Hope, Edinburg University Press. David Harvey (2003) “The Right to The City”, International Journal Urban and Regional Research, Vol: 27(4). Latife Tekin (1993) Berji Kristin: tales from the garbage hills: a novel, preface by John Berger. Murat Cemal Yalçıntan, Çare Olgun Çalışkan, Kumru Çılgın ve Uğur Dündar (2014) İstanbul Dönüşüm Coğrafyası, pp. 47-70, in Yeni İstanbul Çalışmaları, Metis Yay. Pablo Martínez Capdevila (1970-1971) The Interior City. Infinity and Concavity in the No-Stop City Pier Vittorio Aureli (2007) Martino Tattara Stop City, DOGMA, pp. 1-8. Superstudio (1970) Hidden Architecture, Design Quarterly, No. 78/79, Conceptual Architecture (1970), pp. 54-58, Published by: Walker Art Center.
Teaching MethodsSelected topics are going to be studied, researched and discussed in the studio. Students are expected to read the articles given before, make research about the topics for an each lecture. And prepare one paragraph for an each lecture: brief commentaries on selected topics in the assigned readings of each lecture or prepare visual material for each lecture like collage, table, photo shopped images or a game (to be ready the day of the course meeting stated in syllabus and submitted as one single file at the end of the term). Final submission will be a power point presentation or a poster presentation. Detailed research on the selected context.
Homework and Projects9 Assignments and 2 Power Point Presentation \ Poster Presentation
Laboratory Work-
Computer Useyes
Other Activities
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Uygulama 1 % 40
Ödev 1 % 30
Final 1 % 30
TOTAL % 100
Course Administration serte@mef.edu.tr
-
Office: Esra Sert: Block A, Floor 4 Email: serte@mef.edu.tr Academic Dishonesty and Plagiarism: YÖK Disciplinary Regulation.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 1 3 1 70
Proje 14 4 56
Total Workload 126
Total Workload/25 5.0
ECTS 5