HUK 522 İnşaat HukukuMEF ÜniversitesiAkademik Programlar Özel Hukuk (Tezli)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Özel Hukuk (Tezli)
Yüksek Lisans Programın Süresi: 2 Kredi Sayısı: 120 TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

School/Faculty/Institute Graduate School
Course Code HUK 522
Course Title in English Building Law
Course Title in Turkish İnşaat Hukuku
Language of Instruction TR
Type of Course Exercise,Flipped Classroom,Lecture
Level of Course Intermediate
Semester Güz
Contact Hours per Week
Lecture: 2 Recitation: 0 Lab: 0 Other: 0
Estimated Student Workload 148 hours per semester
Number of Credits 6 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge None
Co-requisites None
Registration Restrictions Only Graduate Students
Overall Educational Objective To create a basic legal information base that forms the framework of property and development law rights in the field of construction.
Course Description Land registry, zonning processes, hierarchy of zonning plans, certifications related to construction, constraction contracts, contract of construction in return for land share, build-operate-transfer contract models, certification of habitation and conversion to the condominium property (flat ownership).
Course Description in Turkish Kadastro, imar planlama süreçleri, planlar hiyerarşisi, inşaat ruhsatları, yapı denetimi, inşaat sözleşmeleri, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, yap işlet devret modelleri, yapı kullanım izni ve kat mülkiyetine geçiş.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1) Taşınmaz mülkiyetinin özellikleri hakkında genel bilgi kazanır.
2) Kadastronun anlamı ve hukuki kıymeti, kadastral parsellerin tapu kütüğüne işlenmesi sürecini kavrar.
3) Kadastral parsellerin imar parsellerine dönüşüm sürecini öğrenir.
4) Planlama kademeleri, bu kapsamda mekânsal stratejik planlar, bölge planları, çevre düzeni planları, nazım imar planları ve uygulama imar planlarıyla, ıslah imar planları, koruma amaçlı planlar ve türevleri hakkında bilgi kazanır. Planlar hiyerarşisi hakkında bilgi sahibi olur.
5) İnşaatların gerçekleştirilebilmesi için uygulanan inşaat sözleşmeleri, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, yap işlet devret sözleşmeleri ve bunun türevleri gibi sözleşmeler hakkında bilgi sahibi olur, örnek sözleşmeler düzenleyebilme yeteneği kazanır.
6) İnşaat ruhsatı, temel üstü ruhsatı, iskan ruhsatı (yapı kullanma izni) süreçlerini öğrenir.
7) Yapı denetim sistemini öğrenir.
8) Kat mülkiyetine geçiş süreci hakkında bilgi sahibi olur.
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4 5 6 7 8
1) Özel hukuk alanında hukuki gerekçelendirmeyi sağlayacak; mevzuat, yasa gerekçeleri, öğretideki monografiler, yargı kararları vb. tüm bilgi kaynaklarını lisansüstü düzeyde ve bütüncül bir biçimde araştırmalarda kullanır.
2) Özel hukuk alanında karşılaşılan hukuki sorunların temelini anlamlandırma bakımından; sözleşmesel ilişkileri düzenleyen kurallar ve ilkeleri, haksız fiilleri ve hukuki çözüm yollarını, ileri düzeyde ve bütüncül olarak kavrar.
3) Özel hukuka ilişkin ilkelerin doğal yapısı, temelleri ve gelecekte uğrayabileceği değişimlere ilişkin güncel tartışmalı konuları öğrenir ve takip eder.
4) Özel hukuk alanındaki ayrıntılı bilgileri, kavramları ve kuramları; çalışılan alan bakımından bireysel olarak, eleştirel bir biçimde analiz eder ve uzman düzeyinde sentezler.
5) Çalışılan alandaki bilgi, kavramlar ve kuramları bireysel olarak araştırmayı öğrenir ve ilgili bilgileri uygulama alanında kullanır.
6) Çalışılan alanda edindiği bilgi, beceri ve düşüncelerini uzman olsun olmasın yönelteceği topluluklara bireysel olarak aktarır ve onlara karşı uzmanlık düzeyinde yorumlamalarda bulunur.
7) Özel hukuk alanında bir öğrenci ve uygulamacı olarak; çalıştığı alanda bireysel olarak uzman düzeyinde muhakeme yapar, değişik hukuki durumlara karşı uyum sağlayıp sorumluluk alır.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Özel hukuk alanında hukuki gerekçelendirmeyi sağlayacak; mevzuat, yasa gerekçeleri, öğretideki monografiler, yargı kararları vb. tüm bilgi kaynaklarını lisansüstü düzeyde ve bütüncül bir biçimde araştırmalarda kullanır. N
2) Özel hukuk alanında karşılaşılan hukuki sorunların temelini anlamlandırma bakımından; sözleşmesel ilişkileri düzenleyen kurallar ve ilkeleri, haksız fiilleri ve hukuki çözüm yollarını, ileri düzeyde ve bütüncül olarak kavrar. N
3) Özel hukuka ilişkin ilkelerin doğal yapısı, temelleri ve gelecekte uğrayabileceği değişimlere ilişkin güncel tartışmalı konuları öğrenir ve takip eder. N
4) Özel hukuk alanındaki ayrıntılı bilgileri, kavramları ve kuramları; çalışılan alan bakımından bireysel olarak, eleştirel bir biçimde analiz eder ve uzman düzeyinde sentezler. N
5) Çalışılan alandaki bilgi, kavramlar ve kuramları bireysel olarak araştırmayı öğrenir ve ilgili bilgileri uygulama alanında kullanır. N
6) Çalışılan alanda edindiği bilgi, beceri ve düşüncelerini uzman olsun olmasın yönelteceği topluluklara bireysel olarak aktarır ve onlara karşı uzmanlık düzeyinde yorumlamalarda bulunur. N
7) Özel hukuk alanında bir öğrenci ve uygulamacı olarak; çalıştığı alanda bireysel olarak uzman düzeyinde muhakeme yapar, değişik hukuki durumlara karşı uyum sağlayıp sorumluluk alır. N
Prepared by and Date ,
Course Coordinator EKREM KURT
Semester Güz
Name of Instructor Prof. Dr. EKREM KURT

Course Contents

Hafta Konu
1) Taşınmaz mülkiyetinin temel kavramları ve kadastro uygulaması
2) Kadastral ada ve parsellerin imar ada ve parsellerine dönüşmesi
3) Üst düzey planlar (mekânsal stratejik p., bölge p., çevre düzeni p.)
4) Nazım imar planı, uygulama imar planı
5) Islah imar planı, parselasyon planı ve planlar hiyerarşisi
6) Genel olarak inşaat sözleşmeleri
7) Arsa payı karşılğı inşaat (kat karşılığı inşaat) sözleşmesi
8) Yap işlet devret modelleri
9) İnşaat ruhsatı, temel üstü ruhsat, yapı kullanma izni
10) Yapı denetim sistemi ve denetim şirketlerinin sorumlulukları
11) Kat irtifakının kurulması, kat mülkiyetine geçiş süreci
12) Kentsel dönüşüm uygulaması
13) Gecekondu ve kaçak inşaat
14) Konuların tekrar edilerek toparlanması
15) Proje/Sunum Dönemi
16) Proje/Sunum Dönemi
Required/Recommended ReadingsHalil Kalabalık, İmar Hukuku, Seçkin, Ankara 2020. İmar ve İnşaat Mevzuatı (İmar K., Kadastro K., Belediye K., İmar Yönetmelikleri, Borçlar Kanunu (Eser sözleşmesi hükümleri), Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu.
Teaching MethodsVerbal expression, visual objects, students presenting their research topics verbally by converting them into written text, interactive discussions.
Homework and ProjectsVerbal communication of the visual presentation of research topics determines the midterm exam grade. Correcting the deficiencies that arise after the presentation of the same subject and reporting it in an academic text determines the final grade.
Laboratory WorkNone
Computer UseNone
Other ActivitiesNone
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
TOTAL % 100
Course Administration kurte@mef.edu.tr
02123953600
Work must be submitted on the day. Academic dishonesty and plagiarism will be subject to Law on Higher Education Article 54.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 2 2 2 84
Ödevler 1 40 40
Ara Sınavlar 1 8 2 10
Final 1 12 2 14
Total Workload 148
Total Workload/25 5.9
ECTS 6