HUK 522 İnşaat HukukuMEF ÜniversitesiAkademik Programlar Özel Hukuk (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Özel Hukuk (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans Programın Süresi: 1.5 Kredi Sayısı: 90 TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Yüksekokul/Myo/Fakülte/Enstitü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Ders Kodu HUK 522
Ders Adı İngilizce Building Law
Ders Adı Türkçe İnşaat Hukuku
Öğretim Dili TR
Ders Türü Alıştırma,Ters-Yüz Öğrenme,Ders
Dersin Düzeyi Orta
Dönem Güz
Haftalık İletişim Saatleri
Ders: 2 Okuma: 0 Laboratuvar : 0 Diğer: 0
Tahmini Öğrenci İş Yükü Dönem boyunca 148 saat
Ders Kredileri 6 AKTS
Değerlendirme Standart Harf Notu
Ön Koşul Yok
Yan Koşul Yok
Beklenen Ön Bilgi Yok
Kayıt Kısıtlamaları Sadece Yüksek Lisans Öğrencileri
Genel Eğitim Hedefi İnşaat alanında gayrimenkul mülkiyeti ve imar hukuku ilkeleri çerçevesinde temel hukuki bilgi altlığı oluşturmak.
Ders Açıklaması Kadastro, imar planlama süreçleri, planlar hiyerarşisi, inşaat ruhsatları, yapı denetimi, inşaat sözleşmeleri, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, yap işlet devret modelleri, yapı kullanım izni ve kat mülkiyetine geçiş.

Ders Öğrenme Çıktıları ve Yeterlilikler

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler:
1) Taşınmaz mülkiyetinin özellikleri hakkında genel bilgi kazanır.
2) Kadastronun anlamı ve hukuki kıymeti, kadastral parsellerin tapu kütüğüne işlenmesi sürecini kavrar.
3) Kadastral parsellerin imar parsellerine dönüşüm sürecini öğrenir.
4) Planlama kademeleri, bu kapsamda mekânsal stratejik planlar, bölge planları, çevre düzeni planları, nazım imar planları ve uygulama imar planlarıyla, ıslah imar planları, koruma amaçlı planlar ve türevleri hakkında bilgi kazanır. Planlar hiyerarşisi hakkında bilgi sahibi olur.
5) İnşaatların gerçekleştirilebilmesi için uygulanan inşaat sözleşmeleri, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, yap işlet devret sözleşmeleri ve bunun türevleri gibi sözleşmeler hakkında bilgi sahibi olur, örnek sözleşmeler düzenleyebilme yeteneği kazanır.
6) İnşaat ruhsatı, temel üstü ruhsatı, iskan ruhsatı (yapı kullanma izni) süreçlerini öğrenir.
7) Yapı denetim sistemini öğrenir.
8) Kat mülkiyetine geçiş süreci hakkında bilgi sahibi olur.
Program Öğrenme Çıktıları/Ders Öğrenme Çıktıları 1 2 3 4 5 6 7 8
1) Özel hukuk alanında hukuki gerekçelendirmeyi sağlayacak; mevzuat, yasa gerekçeleri, öğretideki monografiler, yargı kararları vb. tüm bilgi kaynaklarını lisansüstü düzeyde ve bütüncül bir biçimde araştırmalarda kullanır.
2) Özel hukuk alanında karşılaşılan hukuki sorunların temelini anlamlandırma bakımından; sözleşmesel ilişkileri düzenleyen kurallar ve ilkeleri, haksız fiilleri ve hukuki çözüm yollarını, ileri düzeyde ve bütüncül olarak kavrar.
3) Özel hukuka ilişkin ilkelerin doğal yapısı, temelleri ve gelecekte uğrayabileceği değişimlere ilişkin güncel tartışmalı konuları öğrenir ve takip eder.
4) Özel hukuk alanındaki ayrıntılı bilgileri, kavramları ve kuramları; çalışılan alan bakımından bireysel olarak, eleştirel bir biçimde analiz eder ve uzman düzeyinde sentezler.
5) Çalışılan alandaki bilgi, kavramlar ve kuramları bireysel olarak araştırmayı öğrenir ve ilgili bilgileri uygulama alanında kullanır.
6) Çalışılan alanda edindiği bilgi, beceri ve düşüncelerini uzman olsun olmasın yönelteceği topluluklara bireysel olarak aktarır ve onlara karşı uzmanlık düzeyinde yorumlamalarda bulunur.
7) Özel hukuk alanında bir öğrenci ve uygulamacı olarak; çalıştığı alanda bireysel olarak uzman düzeyinde muhakeme yapar, değişik hukuki durumlara karşı uyum sağlayıp sorumluluk alır.

Program Sonuçları ve Yeterliliklerle İlişkisi

N Yok S Destekleyici H Çok İlgili
     
Program Çıktıları ve Yeterlilikler Düzey Değerlendirme
1) Özel hukuk alanında hukuki gerekçelendirmeyi sağlayacak; mevzuat, yasa gerekçeleri, öğretideki monografiler, yargı kararları vb. tüm bilgi kaynaklarını lisansüstü düzeyde ve bütüncül bir biçimde araştırmalarda kullanır. N
2) Özel hukuk alanında karşılaşılan hukuki sorunların temelini anlamlandırma bakımından; sözleşmesel ilişkileri düzenleyen kurallar ve ilkeleri, haksız fiilleri ve hukuki çözüm yollarını, ileri düzeyde ve bütüncül olarak kavrar. N
3) Özel hukuka ilişkin ilkelerin doğal yapısı, temelleri ve gelecekte uğrayabileceği değişimlere ilişkin güncel tartışmalı konuları öğrenir ve takip eder. N
4) Özel hukuk alanındaki ayrıntılı bilgileri, kavramları ve kuramları; çalışılan alan bakımından bireysel olarak, eleştirel bir biçimde analiz eder ve uzman düzeyinde sentezler. N
5) Çalışılan alandaki bilgi, kavramlar ve kuramları bireysel olarak araştırmayı öğrenir ve ilgili bilgileri uygulama alanında kullanır. N
6) Çalışılan alanda edindiği bilgi, beceri ve düşüncelerini uzman olsun olmasın yönelteceği topluluklara bireysel olarak aktarır ve onlara karşı uzmanlık düzeyinde yorumlamalarda bulunur. N
7) Özel hukuk alanında bir öğrenci ve uygulamacı olarak; çalıştığı alanda bireysel olarak uzman düzeyinde muhakeme yapar, değişik hukuki durumlara karşı uyum sağlayıp sorumluluk alır. N
Hazırlayan ve Tarih ,
Ders Koordinatörü EKREM KURT
Dönem Güz
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. EKREM KURT

Ders İçeriği

Hafta Konu
1) Taşınmaz mülkiyetinin temel kavramları ve kadastro uygulaması
2) Kadastral ada ve parsellerin imar ada ve parsellerine dönüşmesi
3) Üst düzey planlar (mekânsal stratejik p., bölge p., çevre düzeni p.)
4) Nazım imar planı, uygulama imar planı
5) Islah imar planı, parselasyon planı ve planlar hiyerarşisi
6) Genel olarak inşaat sözleşmeleri
7) Arsa payı karşılğı inşaat (kat karşılığı inşaat) sözleşmesi
8) Yap işlet devret modelleri
9) İnşaat ruhsatı, temel üstü ruhsat, yapı kullanma izni
10) Yapı denetim sistemi ve denetim şirketlerinin sorumlulukları
11) Kat irtifakının kurulması, kat mülkiyetine geçiş süreci
12) Kentsel dönüşüm uygulaması
13) Gecekondu ve kaçak inşaat
14) Konuların tekrar edilerek toparlanması
15) Proje/Sunum Dönemi
16) Proje/Sunum Dönemi
Gerekli/Tavsiye Edilen OkumalarHalil Kalabalık, İmar Hukuku, Seçkin, Ankara 2020. İmar ve İnşaat Mevzuatı (İmar K., Kadastro K., Belediye K., İmar Yönetmelikleri, Borçlar Kanunu (Eser sözleşmesi hükümleri), Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu.
Öğretme TeknikleriSözel anlatım, görsel nesneler, öğrencilerin araştırma konularını yazılı metin haline getirerek sözlü olarak sunmaları, interaktif tartışmalar.
Ödev ve ProjelerAraştırma konularının görsel sunum tarzında sözel olarak sunulması ara sınav notunu belirler. Aynı konunun sunum sonrası ortaya çıkabilecek eleştiriler doğrultusunda eksikliklerinin giderilerek akademik bir metin halinde sunulması, final notunu belirler.
Laboratuvar ÇalışmasıYok
Bilgisayar KullanımıYok
Diğer AktivitelerYok
Değerlendirme Yöntemleri
Değerlendirme Araçları Sayı Ağırlık
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
TOPLAM % 100
Ders Yönetimi kurte@mef.edu.tr
02123953600

AKTS Öğrenci İş Yükü Tahmini

AKtivite Hafta Sayısı Saat Hesaplama
Yarıyıl Başına Hafta Sayısı Etkinliğe Hazırlık Etkinliğin Kendisinde Harcanan Etkinlik Gereksinimlerini Tamamlama
Ders Saati 14 2 2 2 84
Ödevler 1 40 40
Ara Sınavlar 1 8 2 10
Final 1 12 2 14
Toplam İş Yükü 148
Toplam İş Yükü/25 5.9
AKTS 6