IPY 535 Yapı Bilgi ModellemesiMEF ÜniversitesiAkademik Programlar İnşaat Proje Yönetimi (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
İnşaat Proje Yönetimi (Tezsiz)
Yüksek Lisans Programın Süresi: 1.5 Kredi Sayısı: 90 TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

School/Faculty/Institute Graduate School
Course Code IPY 535
Course Title in English Building Information Modeling
Course Title in Turkish Yapı Bilgi Modellemesi
Language of Instruction TR
Type of Course Exercise,Flipped Classroom,Lecture
Level of Course Intermediate
Semester Spring,Fall
Contact Hours per Week
Lecture: 2 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 116 hours per semester
Number of Credits 5 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge None
Co-requisites None
Registration Restrictions Only Graduate Students
Overall Educational Objective To have knowledge about BIM (Building Information Modeling), which is frequently used in developed countries but has just started in our country, will enable the student who takes the course to gain knowledge in the construction industry, where the level of digitalization is expected to increase in the near future, with applications carried out on sample construction projects that are BIM-based and include BIM processes. It is among the benefits and objectives of the course to ensure that the student specializes at a level that he/she can then take on as a BIM manager.
Course Description Building Information Modeling is a process in which project data is created and managed digitally in 3D. These data are included and coordinated throughout the entire life cycle of the building, from its conceptual design to its demolition. BIM is a digital working method designed for the construction industry. The BIM concept adds significant value and professionalism to engineering projects and project management as it creates an environment of information exchange and efficient collaboration between architects, engineers and all other building professionals throughout the life cycle of the building. In the Building Information Modeling course; can be used effectively in main processes such as the design, construction and maintenance of different projects; The aim is to convey theoretical knowledge about a building information management system that is commonly used and benefited by all stakeholders in all processes, such as employers, designers, contractors and suppliers, through sample applications. It is among the objectives of the course to train expert individuals who have knowledge and application skills about BIM and BIM management, which include new and developing applications of the profession.
Course Description in Turkish Yapı Bilgi Modellemesi proje verilerinin 3-Boyutlu bir şekilde dijital olarak oluşturulduğu ve yönetildiği bir süreçtir. Bu veriler yapının kavramsal tasarımından yıkımına kadar tüm yaşam döngüsü içinde yer alır ve koordine edilir. BIM, yapı sektörü için tasarlanmış bir dijital çalışma yöntemidir. BIM kavramı, yapının yaşam döngüsü süresince mimar, mühendis ve diğer tüm yapı profesyonelleri arasında bir bilgi alışverişi ve verimli bir işbirliği ortamı yarattığı için mühendislik projelerine ve proje yönetimine önemli düzeyde değer ve profesyonellik katmaktadır. Yapı Bilgi Modellemesi dersinde; farklı projelerin tasarımı, inşası ve sürdürülmesi gibi ana süreçlerde etkin olarak kullanılabilen; işveren, tasarımcılar, yüklenici ve tedarikçiler gibi tüm süreçlerdeki görev üstlenicilerin ortak olarak kullandığı ve yararlandığı bir bina bilgi yönetim sistemi ile ilgili teorik bilgi örnek uygulamalarla öğrencilere aktarılmaktır. Mesleğin yeni ve gelişime açık uygulamalarını içeren BIM ve BIM yöneticiliği konusunda bilgi sahibi ve uygulama becerisi olan uzman bireyler yetiştirmek dersin hedefleri arasındadır.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1) BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) ve BIM tabanlı uygulamalar konusunda teorik ve pratik düzeylerde yeterli bilgiye sahip olması
2) BIM araçlarını kullanabilme becerisi
3) Yapım projelerinde, gerek ofis gerekse şantiye ortamında BIM yöneticisi olarak BIM tabanlı uygulamalar gerçekleştirebilme yetkinliğine sahip olması.
4) Elde edilen bilgiler ve gerçekleştirilen pratik uygulamalarla edinilen uzmanlık sayesinde, BIM’in temelini oluşturan ve BIM süreçleriyle ilişkili olarak; sürdürülebilir tasarım, sürdürülebilir malzeme kullanımı ve sürdürülebilirlik yapım gibi Dünya’da ve ülkemizde öncelikli hale gelen, çevreye duyarlı, zaman ve maliyet konularında optimal tasarruf sağlayan yeşil sertifikalı binaların üretim kriterleri konusunda bilgi sahibi olmak, böylelikle mesleğin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarını gerçekleştirebilme becerisine sahip olmak.
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) N
2) N
3) N
4) N
5) N
6) N
7) N
8) N
9) N
10) N
Prepared by and Date ,
Course Coordinator GÖKÇE TÖNÜK
Semester Spring,Fall
Name of Instructor Dr. Öğr. Üyesi İBRAHİM YILMAZ

Course Contents

Hafta Konu
1) Dersin tanımı, amaçları ile öğrenme metotlarının açıklanması
2) Planning and management of building production processes from ancient times to the present (Classical Greek, Roman, Ottoman periods and today)
3) BIM’e giriş, BIM nedir, Yapı Bilgi Modellemesinin amaçları
4) BIM kullanan ülkeler ve BIM tabanlı üretilmiş örnek projeler
5) BIM araçları ve kullanım metotları
6) BIM süreçleri ve süreçlerde izlenen aşamalar
7) BIM “NOD” tanımlamaları ve uygulama örnekleri
8) BIM’in faydaları, BIM kullanımının avantajları ve dezavantajlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
9) BIM’in geleceği, Türkiye’de kullanım olanakları, BIM Yöneticiliği
10) BIM sürdürülebilirlik ilişkisi, örnek projeler üzerinden analizi
11) BIM tabanlı örnek bir yapım projesinin hazırlanması
12) Yapım projesi üzerinden BIM 3D çakıştırma analizleri
13) Yapım projesi üzerinden BIM 4D modelleme; Süre Planlama analizleri
14) Yapım projesi üzerinden BIM 5D modelleme; Maliyet Planlama analizleri
15) Proje/Sunum Dönemi
16) Proje/Sunum Dönemi
Required/Recommended ReadingsArticles and master's theses prepared with BIM content should be obtained and read on the internet. In addition, information about the applications of both national and international BIM-based companies can be obtained from their websites.
Teaching MethodsIn the preparation of BIM-based sample projects, first individual studies are carried out, then teamwork is carried out among the students in overlapping the projects and process analysis. The course is taught as a PPT presentation every week.
Homework and ProjectsMeasurement and evaluation of the course; It is done through a project-homework submitted individually by each student at the end of the semester.
Laboratory WorkNone
Computer UseNone
Other ActivitiesNone
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Projeler 1 % 100
TOTAL % 100
Course Administration yilmazibra@mef.edu.tr
02123953600

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 2 3 2 98
Proje 1 14 2 2 18
Total Workload 116
Total Workload/25 4.6
ECTS 5