POLS 404 Research SeminarMEF ÜniversitesiAkademik Programlar Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Lisans Programın Süresi: 4 Kredi Sayısı: 240 TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Yüksekokul/Myo/Fakülte/Enstitü İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
Ders Kodu POLS 404
Ders Adı İngilizce Research Seminar
Ders Adı Türkçe Araştırma Semineri
Öğretim Dili EN
Ders Türü Ters-Yüz Öğrenme
Dersin Düzeyi İleri
Dönem Bahar
Haftalık İletişim Saatleri
Ders: 3 Okuma: 0 Laboratuvar : 0 Diğer: 2
Tahmini Öğrenci İş Yükü Dönem boyunca 130 saat
Ders Kredileri 5 AKTS
Değerlendirme Standart Harf Notu
Ön Koşul Yok
Yan Koşul Yok
Beklenen Ön Bilgi SBUİ'de araştırmanın nasıl yürütüleceğine aşina olmak.
Kayıt Kısıtlamaları Sadece lisans öğrencileri
Genel Eğitim Hedefi Öğrencilere siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler araştırmalarını değerlendirme ve yürütme konusunda ileri düzeyde beceriler kazandırmak.
Ders Açıklaması Bu ders, öğrencilere siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler araştırmalarını yürütme ve değerlendirme konusunda ileri düzeyde bilgi ve beceriler sağlamak için tasarlanmıştır. Dersin ilk yarısı, uygun bir araştırma tasarımının ve siyaset bilimi/uluslararası ilişkilerde iyi bir araştırma makalesinin özelliklerine odaklanır. Öğrencilerin alandaki makaleleri inceleme becerilerinin (akran değerlendirme becerileri) geliştirilmesine de önemli ölçüde dikkat edilir. Dersin ikinci yarısı, süreç izlemeyi önemli bir nitel araştırma yöntemi olarak nasıl yürüteceğine odaklanır ve özellikle öğrencilerin süreç izleme araştırmalarının örneklerini değerlendirme (inceleme) becerilerini geliştirmeye odaklanır.

Ders Öğrenme Çıktıları ve Yeterlilikler

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler:
1) İyi bir araştırma ödevinin bileşenlerini teşhis etmek.
2) Araştırma dizaynı yapmayı öğrenmek.
3) Sözlü sunum becerilerini geliştirmek ve uygulamak.
4) Örnek öğrenci ödevlerini değerlendirerek hakemlik becerileri geliştirmek.
5) İz-sürme metodunu öğrenmek.
6) İz-sürme metodunun ne kadar iyi uygulandığı bakımından bilimsel dergi makalelerini değerlendirmek.
Program Öğrenme Çıktıları/Ders Öğrenme Çıktıları 1 2 3 4 5 6
1) Günümüz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler konularını anlamak ve etkili bir şekilde değerlendirmek için gerekli olan yeterli siyasi tarih bilgisi.
2) Sosyal ve davranış bilimleri alanlarında var olan temel kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişkiyi anlama.
3) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanındaki temel teorileri analiz etme ve bu teorilerin pratikteki yansımalarını değerlendirme yeteneği.
4) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerdeki teorilerin ve gelişmelerin farklı yönlerini hem bireysel olarak hem de sınıf içi tartışmalar sırasında grup çalışmaları kapsamında eleştirel bir şekilde tartışma yeteneği.
5) Uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler hakkında bağımsız olarak veya bir ekip ile araştırma yapma, dış politika analizleri yapma, araştırmaya dayalı çatışma çözüm modelleri geliştirme ve bilgisayar ve ilgili yazılımları kullanarak kapsamlı raporlar hazırlama yeteneği.
6) Lisans eğitimi sırasında edinilen alan bilgisi ve becerileri kullanarak kararlar alma ve bu kararları uygulama yeteneği.
7) Bilimsel düşünce ile etik davranış arasındaki ilişkileri tanıma; farklı fikirleri, ideolojileri ve inanç sistemlerini hoşgörüyle karşılayıp uygun şekilde savunmaya özen gösterme yeteneği.
8) Lisans eğitimi sırasında edinilen farklı kültürler, toplumlar, siyasi sistemler bilgisi ve dil becerileri sayesinde uluslararası kurumlarda ve çok kültürlü ortamlarda çalışma yeteneği.
9) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler konularında meslektaşlarıyla tartışacak düzeyde, en az B2 seviyesinde İngilizce dil becerilerini ve günlük hayatta iletişim kuracak düzeyde, en az A2 seviyesinde ikinci bir yabancı dil becerilerini sergileme yeteneği.
10) Yaşam boyu öğrenmeyi sürdürme ve yurt içi ve yurt dışındaki akademik kurumlarda Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile diğer sosyal bilimler disiplinlerinde ileri düzey/lisansüstü çalışmalar yapma yeteneği.

Program Sonuçları ve Yeterliliklerle İlişkisi

N Yok S Destekleyici H Çok İlgili
     
Program Çıktıları ve Yeterlilikler Düzey Değerlendirme
1) Günümüz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler konularını anlamak ve etkili bir şekilde değerlendirmek için gerekli olan yeterli siyasi tarih bilgisi. S Ödev
2) Sosyal ve davranış bilimleri alanlarında var olan temel kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişkiyi anlama. S Ödev
3) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanındaki temel teorileri analiz etme ve bu teorilerin pratikteki yansımalarını değerlendirme yeteneği. N
4) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerdeki teorilerin ve gelişmelerin farklı yönlerini hem bireysel olarak hem de sınıf içi tartışmalar sırasında grup çalışmaları kapsamında eleştirel bir şekilde tartışma yeteneği. S Ödev
5) Uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler hakkında bağımsız olarak veya bir ekip ile araştırma yapma, dış politika analizleri yapma, araştırmaya dayalı çatışma çözüm modelleri geliştirme ve bilgisayar ve ilgili yazılımları kullanarak kapsamlı raporlar hazırlama yeteneği. H Ödev
6) Lisans eğitimi sırasında edinilen alan bilgisi ve becerileri kullanarak kararlar alma ve bu kararları uygulama yeteneği. S Ödev
7) Bilimsel düşünce ile etik davranış arasındaki ilişkileri tanıma; farklı fikirleri, ideolojileri ve inanç sistemlerini hoşgörüyle karşılayıp uygun şekilde savunmaya özen gösterme yeteneği. H Ödev
8) Lisans eğitimi sırasında edinilen farklı kültürler, toplumlar, siyasi sistemler bilgisi ve dil becerileri sayesinde uluslararası kurumlarda ve çok kültürlü ortamlarda çalışma yeteneği. S Derse Katılım
9) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler konularında meslektaşlarıyla tartışacak düzeyde, en az B2 seviyesinde İngilizce dil becerilerini ve günlük hayatta iletişim kuracak düzeyde, en az A2 seviyesinde ikinci bir yabancı dil becerilerini sergileme yeteneği. H Sunum
10) Yaşam boyu öğrenmeyi sürdürme ve yurt içi ve yurt dışındaki akademik kurumlarda Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ile diğer sosyal bilimler disiplinlerinde ileri düzey/lisansüstü çalışmalar yapma yeteneği. S Sunum
Hazırlayan ve Tarih BEKEN SAATÇİOĞLU , January 2024
Ders Koordinatörü BEKEN SAATÇİOĞLU
Dönem Bahar
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. BEKEN SAATÇİOĞLU

Ders İçeriği

Hafta Konu
1) Derse Giriş
2) Baglione, Chapter 1: “So you have to write a research paper” (s.1-7), Chapter 2, textbook: “Getting Started: Finding a Research Question” (s. 15-39).
3) Baglione, Chapter 3: “Learning Proper Citation Forms, Finding the Scholarly Debate, and Summarizing and Classifying Arguments: The Annotated Bibliography” (41-71). Baglione, Chapter 4: “Making Sense of the Scholarly Answers to Your Research Question: Writing the Literature Review” (s. 75-91). Baglione, Chapter 5: “Effectively Distilling Your Argument: The Thesis, Model, and Hypothesis” (s. 93-106).
4) Baglione, Chapter 6: “Revising and Editing Your Work: The Writing-Thinking Spiral” (s. 109-119). Baglione, Chapter 7: “Making Your Plan and Protecting Yourself from Criticism: The Research Design” (s. 121-151).
5) Örnek öğrenci yazılarının tartışılması (Blackboard'da mevcuttur).
6) Sınav I
7) Beach and Pedersen, Chapter 1 “Process-Tracing in the Social Sciences”, s. 1-8. Beach and Pedersen, Chapter 2 “The Three Different Variants of Process-Tracing and their Uses”, s. 9-21.
8) Beach and Pedersen, Chapter 4 “Working with Theories of Causal Mechanisms”, s. 45-63. Beach and Pedersen, Chapter 5 “Causal Inference and Process-Tracing Methods”, s. 68-88.
9) John M. Owen'ın makalesinin tartışılması: “How Liberalism Produces Democratic Peace”, International Organization 19 (2) (Fall 1994): 87-125.
10) Alexandra Gheciu’nun makalesinin tartışılması (Blackboard’da mevcuttur): “Security Institutions as Agents of Socialization? NATO and the ‘New Europe’”, International Organization 59 (4) (Autumn 2005): 973-1012.
11) Frank Schimmelfennig’in makalesinin tartışılması (Blackboard’da mevcuttur): "The Community Trap: Liberal Norms, Rhetorical Action, and the Eastern Enlargement of the European Union”, International Organization 55 (1) (Winter 2001): 47-80.
12) Sınav II: Makale İncelemesi
13) Makale İncelemesi Öğrenci Sunumları (Sınav II)
14) Makale İncelemesi Öğrenci Sunumları (Sınav II)
15) Sonuç ve son düşünceler.
16) Final Dönemi
Gerekli/Tavsiye Edilen Okumalar• Lisa A. Baglione, Writing a Research Paper in Political Science: A Practical Guide to Inquiry, Structure, and Methods, 3rd ed. (Sage Publishing, CQ Press, 2016). • Derek Beach and Rasmus Brun Pedersen, Process-Tracing Methods: Foundations and Guidelines (Ann Arbor: University of Michigan Press, 2013). • John M. Owen, “How Liberalism Produces Democratic Peace”, International Organization 19 (2) (Fall 1994): 87-125. • Alexandra Gheciu, “Security Institutions as Agents of Socialization? NATO and the ‘New Europe’”, International Organization 59 (4) (Autumn 2005): 973-1012. • Frank Schimmelfennig, “The Community Trap: Liberal Norms, Rhetorical Action, and the Eastern Enlargement of the European Union”, International Organization 55 (1) (Winter 2001): 47-80.
Öğretme TeknikleriDers anlatımı, sınıf içi tartışmalar, grup çalışmaları.
Ödev ve ProjelerBlackboard ödevleri
Laboratuvar ÇalışmasıYok
Bilgisayar KullanımıYok
Diğer AktivitelerYok
Değerlendirme Yöntemleri
Değerlendirme Araçları Sayı Ağırlık
Devam 14 % 10
Ödev 1 % 25
Sunum 1 % 5
Ara Sınavlar 2 % 60
TOPLAM % 100
Ders Yönetimi beken.saatcioglu@mef.edu.tr
02123953678
Ofis Saatleri: Haftada 1,5 saat ve randevu ile Devam kuralları: Öğrencilerin yalnızca derse devamlarına göre not verilmez, düzenli olarak katılmaları beklenir ve notlar derse katılıma göre verilir. Uygun sınıf davranışı ve öğrenci davranış kuralları hakkında bir hatırlatma: Öğrencilerden, profesöre ve diğer öğrencilere karşı tam saygı göstermeleri beklenir. Sınıfta sürekli olarak uygunsuz davranan kişilerden sınıftan ayrılmaları istenecektir. Kopya çekme ve intihal hakkında açıklama: Kopya çekme ve intihal ciddi suçlardır ve üniversitenin yönetmeliklerine göre ele alınacaktır. Kopya çekerken ve/veya intihal yaparken yakalanan öğrenciler Dekan'a bildirilecek ve daha fazla disiplin cezasıyla karşı karşıya kalacaklardır. Her türlü uygunsuz davranış, akademik sahtekarlık veya intihal YÖK Disiplin Yönetmeliğine tabidir.

AKTS Öğrenci İş Yükü Tahmini

AKtivite Hafta Sayısı Saat Hesaplama
Yarıyıl Başına Hafta Sayısı Etkinliğe Hazırlık Etkinliğin Kendisinde Harcanan Etkinlik Gereksinimlerini Tamamlama
Ders Saati 14 2 2 56
Sunum / Seminer 1 2 1 3
Ödevler 1 20 5 6 31
Ara Sınavlar 2 15 2 3 40
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü/25 5.2
AKTS 5