PSYC 373 Psychological TraumaMEF ÜniversitesiAkademik Programlar PsikolojiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Psikoloji
Lisans Programın Süresi: 4 Kredi Sayısı: 240 TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

School/Faculty/Institute Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences
Course Code PSYC 373
Course Title in English Psychological Trauma
Course Title in Turkish Psikolojik Travma
Language of Instruction EN
Type of Course Flipped Classroom
Level of Course Intermediate
Semester Fall
Contact Hours per Week
Lecture: 3 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 146 hours per semester
Number of Credits 6 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites PSYC 208 - Adult Psychopathology | PSYC 301 - Child and Adolescent Psychopathology
Expected Prior Knowledge Adult psychopathology OR Child and adolescent psychopathology
Co-requisites None
Registration Restrictions Only Undergraduate Students
Overall Educational Objective To learn the field of psychological trauma by examining various issues in this field; to become familiar with possible effects of trauma, symptoms of trauma-related disorders and intervention methods.
Course Description This course familiarizes students with a comprehensive exploration on the field of psychological trauma. By this course, we will focus on history, etiology, psychological theories and neurobiology of trauma. Students will be also introduced to diagnosis and treatment of trauma-related disorders, particularly post-traumatic stress disorder (PTSD) in the scope of this course. At the end of the semester, students should also become familiar to the concepts of post-traumatic growth, resilience and reconstruction concepts.
Course Description in Turkish Bu ders öğrencileri psikolojik travma alanında kapsamlı bir keşifle tanıştırır. Bu ders ile travmanın tarihi, etiyolojisi, psikolojik teorileri ve nörobiyolojisine odaklanacağız. Ayrıca, bu ders kapsamında öğrencilere travma ile ilişkili bozuklukları, özellikle travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tanı ve tedavisi tanıtılacaktır.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1) Psikolojinin ana alt disiplinlerindeki temel teorileri anlamak;
2) Kullanılan araştırma yöntemleri ve teorileri açısından bilimsel makaleleri değerlendirmek;
3) İngilizceyi anlama ve bunu bilimsel bir şekilde iletme konusunda kendine güveni göstermek;
4) Yeni araştırma fikirleri oluşturmak;
5) Psikolojik teorileri ve araştırmaları doğru etik formatta tartışmak.
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4 5
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi.
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi.
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği.
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi.
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi.
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması.
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme.
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi.
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme.
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme.
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi.
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi.
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Psikolojideki başlıca kavramlar, teorik perspektifler, deneysel bulgular ve tarihsel eğilimler hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi. H Exam
2) Psikolojide temel araştırma yöntemlerini, ayrıca araştırma tasarımı, veri analizi ve veri yorumlama anlama ve uygulama becerisi. S Participation
3) Davranış ve zihinsel süreçlerle ilgili problemleri çözmek için eleştirel ve yaratıcı düşünme, şüpheci sorgulama ve bilimsel bir yaklaşım kullanma yetkinliği. S Participation
4) Psikolojik ilke, beceri ve değerleri kişisel, sosyal ve örgütsel bağlamlarda anlama ve uygulama becerisi. S
5) Psikoloji disipliniyle bağlantılı olan kanıtları değerlendirme, belirsizliği tolere etme ve diğer değerleri yansıtma becerisi. S Participation
6) Mesleki etik standartların içselleştirilmesi ve yayılması. S
7) Psikoloji ve diğer sosyal bilimler alanlarında bilgi edinme amacıyla bilgi teknolojileri, bilgisayar ve diğer teknolojileri kullanma konusunda yetkinlik gösterme. N
8) Psikoloji bilimi bilgisini Türkçe ve en azından CEFR B2 düzeyinde İngilizce olmak üzere çeşitli formatlarda etkili bir şekilde iletme becerisi. H Exam,Participation
9) Sosyokültürel ve uluslararası çeşitliliğin karmaşıklığını tanıma, anlama ve buna saygı gösterme. S Participation
10) Yaşam boyu öğrenme, araştırma ve kendini geliştirme ihtiyacını tanıma ve bu doğrultuda beceriler geliştirme. S Participation
11) Psikolojik teori ve literatüre dayanarak eleştirel hipotezler oluşturma ve bu hipotezleri test etmek için çalışmalar tasarlama becerisi. H Exam
12) Bağımsız olarak bilgi edinme ve kendi öğrenimini planlama becerisi. S Participation
13) Yazılı çalışmaların ve sunumların netliği ve düzeni konusunda ileri düzeyde yetkinlik gösterme. H Participation
Prepared by and Date SENA CÜRE ACER , December 2023
Course Coordinator SENA CÜRE ACER
Semester Fall
Name of Instructor

Course Contents

Hafta Konu
1) Dersin Genel Görünümü ve Müfredatın Gözden Geçirilmesi, Travmanın Tanımı, Travmanın Tarihi
2) Travmatik Yaşam Olaylarının Kapsamı
3) Travmanın Psikolojik Teorileri
4) Travmanın Sağlık ve İyilik Hali Üzerindeki Etkileri
5) Travmanın Çocuklar ve Aileler Üzerindeki Etkileri
6) Travmanın Psikobiyolojisi
7) Gözden Geçirme
8) Ara Sınav
9) Travma ile İlgili Bozuklukların Genel Görünümü
10) PTSD’nin Kısa Tarihi ve Semptomları
11) PTSD Riskinin Değerlendirilmesi ve Koruyucu Faktörler
12) Travma Bilinçli Müdahalelerin Genel Görünümü
13) Farklı Perspektiflerden Vaka Formülasyonu
14) Travma Dayanıklılığı ve Travma Sonrası Büyüme
15) Final Sınav Dönemi
16) Final Sınav Dönemi
Required/Recommended ReadingsRequired Textbook: Briere, J. N., & Scott, C. (2014). Principles of trauma therapy: A guide to symptoms, evaluation, and treatment (DSM-5 update). Sage Publications. Perry, B. D., & Szalavitz, M. (2017). The boy who was raised as a dog: And other stories from a child psychiatrist's notebook. What traumatized children can teach us about loss, love, and healing. Basic Books. Herman, J. L. (1997). Trauma and recovery. NY: Basic Books. ISBN: 0465087302 The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma. Penguin Books Wolynn, M. (2017). It Didn't Start with You: How Inherited Family Trauma Shapes Who We Are and How to End the Cycle. Penguin life. Cori, J.L. (2017).The Emotionally Absent Mother, Updated and Expanded Second Edition: How to Recognize and Heal the Invisible Effects of Childhood Emotional Neglect. The Experiment. Additional readings will be provided throughout the semester.
Teaching MethodsThis course will be taught entirely in the flipped format. Students are expected to have completed introductory online lecture and the assigned readings prior to coming to class for each week. During class time, students will be first evaluated about whether they develop basic conceptual understanding of the assigned online lecture and reading materials. Then, students will be encouraged to discuss readings in English with the help of the instructor. Each member of the class should prepare a list of questions which will be used to generate discussion in every week. Questions might concern conceptual/theoretical issues, as well as issues concerning the application of research findings. Students will be encouraged to maintain active and open communication while sharing their questions. Students’ most time-efficient means for learning the course materials is probably to skim the relevant textbook material in advance and then attend lectures. Participation in these discussions is required. The purpose of the discussion questions is to guide and inspire our class discussion of the material. A good question is one that has several answers or produce different opinions. Students should try to be creative when preparing a question.
Homework and ProjectsEach member of the class will be asked to read the articles and prepare a list of questions which will be used to generate discussion. Students will be encouraged to coordinate one of the discussion sessions of the course relying on the assigned required reading. Each week students will prepare assignments and in-class activities related to psychological trauma based on the reading assigned weekly.
Laboratory Work
Computer Use
Other ActivitiesStudents will be asked to read each week’s book chapter and article prior to that week’s classroom session. Classroom discussions will be based on these readings based on psychological trauma.
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Devam 14 % 15
Uygulama 1 % 15
Ara Sınavlar 1 % 35
Final 1 % 35
TOTAL % 100
Course Administration acers@mef.edu.tr

Attendance to classes is mandatory. However, mere attendance is not enough. Students are also expected to participate in class discussions. If they are absent from class, they are still responsible for turning in any assignment that might be due. Students must provide a legitimate, acceptable and documented excuse for missing a scheduled exam. There will be a make-up exam if students miss the midterm. Make-up exams could be in a different format than midterm or final exam. Students are expected to treat university personnel and one another respectfully at all times; this includes showing respect for class content and for others’ opinions. The commitment of acts of cheating, lying, and deceit in any of their diverse forms such as plagiarism, and copying during examinations is dishonest and will not be tolerated. Academic dishonesty and plagiarism: YÖK Disciplinary Regulation.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 2 3 2 98
Uygulama 1 8 8
Ara Sınavlar 1 12 2 14
Final 1 24 2 26
Total Workload 146
Total Workload/25 5.8
ECTS 6