HUK 425 Noterlik ve Avukatlık HukukuMEF ÜniversitesiAkademik Programlar HukukÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Hukuk
Lisans Programın Süresi: 4 Kredi Sayısı: 240 TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

School/Faculty/Institute Faculty of Law
Course Code HUK 425
Course Title in English Law of Legal Profession
Course Title in Turkish Noterlik ve Avukatlık Hukuku
Language of Instruction TR
Type of Course Lecture
Level of Course Introductory
Semester Güz
Contact Hours per Week
Lecture: 2 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 55 hours per semester
Number of Credits 2 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge None
Co-requisites None
Registration Restrictions None
Overall Educational Objective Enabling the students to gain necessary knowledge regarding legislations and basic principles of legal professions such as advocates and the notary publics.
Course Description En çok uygulama alanı bulan arabuluculuk, uzlaştırma gibi alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında temel bilgilerin edinilmesi. Aynı zamanda öğrencilere hukuki düzenlemeler hakkında temel bilgileri sağlayacak, avukatlık ve noterlik gibi hukuk mesleklerinin temel prensiplerini aktaracaktır.
Course Description in Turkish The course will provide the basic knowledge about the advantages and disadvantages of most common alternative dispute resolutions such as mediation, conciliation etc. It will also enable the students to gain necessary knowledge regarding legislations and basic principles of legal professions such as advocates and notary publics.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1) Ders başarıyla tamamlandığında, dersi alan öğrenciden aşağıdakiler beklenir: 1. Avukatlık ve noterlik mesleği, mesleğe kabulde aranan şartlar hakkında genel bilgiye sahip olur.
2) Ders başarıyla tamamlandığında, dersi alan öğrenciden aşağıdakiler beklenir: 2. Avukatların ve noterlerin hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi edinir.
3) Ders başarıyla tamamlandığında, dersi alan öğrenciden aşağıdakiler beklenir: 3. Avukatların ve noterlerin hukuki, cezai ve disiplin sorumluluklarını gerektiren halleri tespit edebilir.
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3
1) Hukukun temel ilkelerini, hukuk teorilerini, hukuk metodolojisini, yorum yöntemlerini tanır ve uygular.
2) Güncel yenilikler ve mevzuat değişiklikleri takip eder, değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3) Hukuksal bilgi kaynaklarına ulaşmayı ve bu kaynakları kullanmayı bilir, güncel mevzuat değişikliklerini, doktrindeki görüşleri ve mahkeme kararlarını takip eder ve değerlendirir.
4) Hukukla ilgili bilgiyi değerlendirirken toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek içselleştirir.
5) Hukuki sorunları, hukukun genel ilkelerine, de lege feranda ve de lege lata’ya göre tespit eder, değerlendirir ve çözer; hukukun sadece ulusal değil, uluslararası yönünü de dikkate alır ve karar verirken vicdani kanaatin önemini kavrar.
6) Hukuki uyuşmazlıkları mevzuat metinleri, yargı kararlarını ve doktrindeki farklı görüşleri analitik bir bakış açısıyla değerlendirerek eleştirir, kendi görüşlerini oluşturur, hukuki eksiklikleri saptar ve önerilerde bulunur.
7) Farklı hukuk dallarına ait sorunları algılar, uygulamada karşılaşılan karmaşık sorunları nitelendirerek çözüm üretir.
8) Sosyal sorumluluk bilincinde bir birey olarak, hukukla ilgili proje ve çeşitli etkinliklere katılır, gerektiğinde organizatör olarak rol alır ve hukuksal bilgi ve becerisini gerekli yerlere (özel sektör, kamu sektörü) etkin şekilde aktarır.
9) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak hukuk alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ile iletişim kurar ve hukuk alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
11) Toplumun gelişim ve değişimini, sorunlarını anlar ve gerektiğinde hukuksal çözüm yolları ile sorunların çözümüne katkıda bulunur.
12) Hukukun ulusal ve uluslararası kurum ve yapılanmasını, işlevlerini bilir, bunların geliştirilmesine katkıda bulunur.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Hukukun temel ilkelerini, hukuk teorilerini, hukuk metodolojisini, yorum yöntemlerini tanır ve uygular. N
2) Güncel yenilikler ve mevzuat değişiklikleri takip eder, değerlendirir, yorumlar ve uygular. N
3) Hukuksal bilgi kaynaklarına ulaşmayı ve bu kaynakları kullanmayı bilir, güncel mevzuat değişikliklerini, doktrindeki görüşleri ve mahkeme kararlarını takip eder ve değerlendirir. N
4) Hukukla ilgili bilgiyi değerlendirirken toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek içselleştirir. N
5) Hukuki sorunları, hukukun genel ilkelerine, de lege feranda ve de lege lata’ya göre tespit eder, değerlendirir ve çözer; hukukun sadece ulusal değil, uluslararası yönünü de dikkate alır ve karar verirken vicdani kanaatin önemini kavrar. S Exam
6) Hukuki uyuşmazlıkları mevzuat metinleri, yargı kararlarını ve doktrindeki farklı görüşleri analitik bir bakış açısıyla değerlendirerek eleştirir, kendi görüşlerini oluşturur, hukuki eksiklikleri saptar ve önerilerde bulunur. N
7) Farklı hukuk dallarına ait sorunları algılar, uygulamada karşılaşılan karmaşık sorunları nitelendirerek çözüm üretir. N
8) Sosyal sorumluluk bilincinde bir birey olarak, hukukla ilgili proje ve çeşitli etkinliklere katılır, gerektiğinde organizatör olarak rol alır ve hukuksal bilgi ve becerisini gerekli yerlere (özel sektör, kamu sektörü) etkin şekilde aktarır. N
9) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak hukuk alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ile iletişim kurar ve hukuk alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. N
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir. N Exam
11) Toplumun gelişim ve değişimini, sorunlarını anlar ve gerektiğinde hukuksal çözüm yolları ile sorunların çözümüne katkıda bulunur. S
12) Hukukun ulusal ve uluslararası kurum ve yapılanmasını, işlevlerini bilir, bunların geliştirilmesine katkıda bulunur. N
Prepared by and Date AYLİN MORALIOĞLU , January 2024
Course Coordinator AYLİN MORALIOĞLU
Semester Güz
Name of Instructor Öğr. Gör. AYLİN MORALIOĞLU

Course Contents

Hafta Konu
1) Avukatlık mesleğinin tanımı ve benzer müesseslerden ayırt edilmesi Avukatlığın kamu hizmeti ve serbest meslek niteliği
2) Avukatın bağımsızlığı ve avukatlık mesleğine kabul için aranan şartlar, Avukatlık mesleğinin yürütülme biçimleri (Avukatlık ortaklığı)
3) Avukatlık sözleşmesinin şekil ve kapsam bakımından geçerliliği -Avukatın ücret alacağı, Avukatın statüsünden kaynaklanan yetkileri (Dosya evrakının tetkik yetkisi, hazır bulunma yetkisi, görüşme yetkisi, yazışma yetkisi vs.)
4) Avukatın yükümlülüklerinden aydınlatma, sadakat, edimini özenle ifa, edimini şahsen ifa yükümlülüğü, Avukatın elinde bulundurduğu dosya evrakı ile ilgili yükümlülükleri, avukatın hesap verme ve sır saklama yükümlülüğü
5) Avukatın karşı taraf ve vekili ile ilgili yükümlülükleri- Avukatın Hakları
6) Noterlik mesleği hakkında genel bilgiler, Noterlik mesleğine kabul için aranan şartlar, Noterliğe atanma usulü
7) Noterlerin Yükümlülük ve Hakları, Noterlik işlemlerinin şekli (düzenleme, onaylama, örnek verme, diğer işlemler)
8) Vize Haftası
9) Noterlerin alacağı ücret, vergi harç ve resimlerin tahsil şekli
10) Noterlerin Sorumlulukları (Genel Hükümler ve Disiplin Cezaları)
11) Noterlerin hukuki, cezai ve disiplin sorumlulukları
12) Türkiye Noterler Birliğinin Yapısı, İşleyişi
13) Yabancı memleketlerde noterlik işleri, Noterlik Görevinin sona ermesi
14) Sulh, Hakem-bilirkişilik ve alternatif uyuşmazlık çözümü
Required/Recommended Readings1) Sungurtekin Özkan, Meral Avukatlık Mesleği Avukatın Hak ve Yükümlülükleri, Barış Yayınları, son bası 2) Ulukapı, Ömer/ Atalı, Murat Noterlik Hukuku, son bası. 3) Tanrıver, Süha/Kulaksız, Cengiz Türk Noterlik Hukuku Bibliyografyası, Ankara, Noterlik Hukuku Araştırma Enstitüsü Yayını son bası.
Teaching MethodsTheoretical evaluation of the subjects
Homework and Projects
Laboratory Work
Computer Use
Other Activities
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
TOTAL % 100
Course Administration moralioglua@mef.edu.tr
+902123953600
Ofis Saatleri: Lütfen mail ile randevu alınız. Office Hours: Appointment via e-mail.

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 7 1 3 1 35
Ara Sınavlar 2 5 1 12
Final 1 7 1 8
Total Workload 55
Total Workload/25 2.2
ECTS 2