LAW 423 Comparative ADR Practices in Europe, the U.S. and TurkeyMEF ÜniversitesiAkademik Programlar HukukÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Hukuk
Lisans Programın Süresi: 4 Kredi Sayısı: 240 TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

School/Faculty/Institute Faculty of Law
Course Code LAW 423
Course Title in English Comparative ADR Practices in Europe, the U.S. and Turkey
Course Title in Turkish Comparative ADR Practices in Europe, the U.S. and Turkey
Language of Instruction EN
Type of Course Lecture
Level of Course Select
Semester Spring
Contact Hours per Week
Lecture: 2 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 94 hours per semester
Number of Credits 4 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge Introduction to Civil Law and Law of Obligations
Co-requisites None
Registration Restrictions Undergraduate Students, Graduate Students and Erasmus Exchange Students
Overall Educational Objective To gain an overall theoretical and practical understanding of the extrajudicial dispute resolution procedures called “Alternative Dispute Resolution (A.D.R.)”, such as mediation and conciliation as well as a comparison of their implementation in Europe (under the so-called “facilitative approach” in A.D.R.), in the U.S. (under the so-called “directive approach” and hybrid combinations of “facilitative” and “directive” approaches) and in Turkey. To understand which social and business needs have led to the birth of ADR internationally, in which way it is combined with the court system in the above areas of the World and which role is awarded to judges, lawyers, and ADR practitioners, such as mediators and conciliators, in this new and fast-developing field of extra-judicial dispute resolution.
Course Description The course presents the birth of ADR in Antiquity, its continuity in the Middle Ages and in more recent tribal practices around the World. Then its reappearance in last century’s Australia, New Zealand and the US and its development to a reliable complementary to the court system dispute resolution system. It also focuses on the different way ADR has been adopted and implemented in Europe, the US and in Turkey, depending on local justice system needs and considerations. The last part focuses on the latest trends in ADR in Turkey and internationally.
Course Description in Turkish Bu ders öncelikle Alternatif Uyuşmazlık Çözümünün eski çağda doğumu, Orta Çağda devamı ve daha yakın zamanda dünyanın farklı yerlerinde kabilelerde uygulanmasından bahsedip sonrasında mahkeme yoluyla uyuşmazlık çözümünü tamamlayıcı şekilde son yüzyılda Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Devletler de tekrar ortaya çıkışına değinir. Ayrıca Alternatif Uyuşmazlık Çözümünün yerel adalet sisteminin ihtiyaç ve etkenlerine bağlı olarak Avrupa, Birleşik Devletler ve Türkiye’de farklı biçimlerde benimsenmesi üzerinde odaklanır. Son bölümde ise Alternatif Uyuşmazlık Çözümünde hem Türkiye hem de uluslararası alanda son eğilimleri ele alır.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1) Avrupa'da ve dünyanın diğer bölgelerinde arabuluculuk ve uzlaşmanın tarihsel köklerini anlamak.
2) ADR’nin 18. yüzyılda ve sonrasında yeniden canlanmasının nedenlerini değerlendirir.
3) Türkiye'de ADR süreçleri için mevcut yasal düzenlemeleri ABD'de yaygın ADR uygulayan, Kaliforniya gibi devletler ve E.U.'daki devletlerdeki yasal düzenlemelerle kaşılaştırıp analiz eder.
4) Yasal düzenlemeler arasındaki benzerlikler ve farklılıkları ve yerel düşüncelerin bunları nasıl etkilediğini ortaya koyabilir.
5) ADR süreçlerinin uluslararası olarak uygulanmasını ve geliştirilmesini etkileyen en son trendleri değerlendirir.
6) Yukarıdaki ülkelerde ADR süreçlerinin mahkeme sistemi operasyonu ile ne şekilde birleştirildiğini anlar.
7) Yukarıdaki adalet sistemlerinde avukatların, hakimlerin, arabulucuların ve uzlaştırıcıların birleşik önemli rolünü analiz eder.
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4 5 6 7
1) Hukukun temel ilkelerini, hukuk teorilerini, hukuk metodolojisini, yorum yöntemlerini tanır ve uygular.
2) Güncel yenilikler ve mevzuat değişiklikleri takip eder, değerlendirir, yorumlar ve uygular.
3) Hukuksal bilgi kaynaklarına ulaşmayı ve bu kaynakları kullanmayı bilir, güncel mevzuat değişikliklerini, doktrindeki görüşleri ve mahkeme kararlarını takip eder ve değerlendirir.
4) Hukukla ilgili bilgiyi değerlendirirken toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek içselleştirir.
5) Hukuki sorunları, hukukun genel ilkelerine, de lege feranda ve de lege lata’ya göre tespit eder, değerlendirir ve çözer; hukukun sadece ulusal değil, uluslararası yönünü de dikkate alır ve karar verirken vicdani kanaatin önemini kavrar.
6) Hukuki uyuşmazlıkları mevzuat metinleri, yargı kararlarını ve doktrindeki farklı görüşleri analitik bir bakış açısıyla değerlendirerek eleştirir, kendi görüşlerini oluşturur, hukuki eksiklikleri saptar ve önerilerde bulunur.
7) Farklı hukuk dallarına ait sorunları algılar, uygulamada karşılaşılan karmaşık sorunları nitelendirerek çözüm üretir.
8) Sosyal sorumluluk bilincinde bir birey olarak, hukukla ilgili proje ve çeşitli etkinliklere katılır, gerektiğinde organizatör olarak rol alır ve hukuksal bilgi ve becerisini gerekli yerlere (özel sektör, kamu sektörü) etkin şekilde aktarır.
9) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak hukuk alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ile iletişim kurar ve hukuk alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir.
11) Toplumun gelişim ve değişimini, sorunlarını anlar ve gerektiğinde hukuksal çözüm yolları ile sorunların çözümüne katkıda bulunur.
12) Hukukun ulusal ve uluslararası kurum ve yapılanmasını, işlevlerini bilir, bunların geliştirilmesine katkıda bulunur.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Hukukun temel ilkelerini, hukuk teorilerini, hukuk metodolojisini, yorum yöntemlerini tanır ve uygular. S Exam
2) Güncel yenilikler ve mevzuat değişiklikleri takip eder, değerlendirir, yorumlar ve uygular. H Exam
3) Hukuksal bilgi kaynaklarına ulaşmayı ve bu kaynakları kullanmayı bilir, güncel mevzuat değişikliklerini, doktrindeki görüşleri ve mahkeme kararlarını takip eder ve değerlendirir. S Exam
4) Hukukla ilgili bilgiyi değerlendirirken toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek içselleştirir. S Exam
5) Hukuki sorunları, hukukun genel ilkelerine, de lege feranda ve de lege lata’ya göre tespit eder, değerlendirir ve çözer; hukukun sadece ulusal değil, uluslararası yönünü de dikkate alır ve karar verirken vicdani kanaatin önemini kavrar. H Exam
6) Hukuki uyuşmazlıkları mevzuat metinleri, yargı kararlarını ve doktrindeki farklı görüşleri analitik bir bakış açısıyla değerlendirerek eleştirir, kendi görüşlerini oluşturur, hukuki eksiklikleri saptar ve önerilerde bulunur. H Exam
7) Farklı hukuk dallarına ait sorunları algılar, uygulamada karşılaşılan karmaşık sorunları nitelendirerek çözüm üretir. H Exam
8) Sosyal sorumluluk bilincinde bir birey olarak, hukukla ilgili proje ve çeşitli etkinliklere katılır, gerektiğinde organizatör olarak rol alır ve hukuksal bilgi ve becerisini gerekli yerlere (özel sektör, kamu sektörü) etkin şekilde aktarır. S Exam
9) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak hukuk alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ile iletişim kurar ve hukuk alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. S Exam
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştirir. N
11) Toplumun gelişim ve değişimini, sorunlarını anlar ve gerektiğinde hukuksal çözüm yolları ile sorunların çözümüne katkıda bulunur. S Exam
12) Hukukun ulusal ve uluslararası kurum ve yapılanmasını, işlevlerini bilir, bunların geliştirilmesine katkıda bulunur. H Exam
Prepared by and Date ÇİĞDEM YAZICI , January 2024
Course Coordinator ÇİĞDEM YAZICI
Semester Spring
Name of Instructor

Course Contents

Hafta Konu
1) Arabuluculuğa Giriş ve diğer A.D.R. uygulamaları
2) ADR uygulamalarının Antik Çağ ve Orta Çağ'daki tarihsel kökleri; neden bir anda ortadan kaybolduğu
3) Avustralya, ABD ve Yeni Zelanda'da 18. yüzyılda alternatif uyuşmazlık çözümlerinin yeniden canlanması; kabile veya diğer küçük topluluk uygulamaları
4) 19. yüzyılın ABD sosyal hareketi ve “birden-fazla-kapılı adliye gerekliliği”; Roscoe Pound Konferansı ve modern ADR'nin kökleri; ortaya çıkan farklı eğilimler (yasal arabuluculuk, topluluk arabuluculuğu ve diğer ADR formları)
5) Modern ABD ADR sistemi ve Devletler arasındaki farklı yaklaşımlar; Kaliforniya modeli
6) Modern Avrupa ADR sistemi; Arabuluculuk Direktifi ve AB üyesi devlet iç adalet sistemleri üzerindeki etkisi
7) Türk modern ADR sistemi
8) Vize sınavı
9) ADR sistemlerinin geliştirilmesinde Hakimlerin rolünün önemi; çeşitli yabancı örnekler; yargıçlar arabulucu olmalı mı olmamalı mı?
10) ADR sistemlerinin geliştirilmesinde Avukatların önemi; onlar ve müvekkilleri mahkemelerin ve ADR'nin bir arada bulunmasından yararlanıyor mu?
11) Türk ADR sisteminde Hakimler ve Avukatlar için ayrılan rol
12) ADR ve mahkeme sistemi, her birinin varlığından ve verimli çalışmasından nasıl yararlanır; pratik örnekler.
13) ADR ve mahkeme uyuşmazlık çözümü arasında nasıl seçim yapılır? ADR seçilecekse, hangi ADR işlemini seçecek (Meditasyon, Uzlaşma veya diğer) ve nasıl? Bu tür seçimler yapmak için uluslararası olarak kullanılan kriterleri incelenir. Pratik örnekler işlenir.
14) Finaller
Required/Recommended ReadingsAll course materials will be provided by the lecturer
Teaching MethodsFlipped classroom and practical exercises
Homework and Projects
Laboratory Work
Computer Use
Other Activities
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
TOTAL % 100
Course Administration yazicic@mef.edu.tr

Attendance rules: Attendance taken only during exams

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 2 2 1 70
Laboratuvar 14 0 0
Ara Sınavlar 1 10 2 12
Final 1 10 2 12
Total Workload 94
Total Workload/25 3.8
ECTS 4