HUK 506 Tüketici HukukuMEF ÜniversitesiAkademik Programlar Özel Hukuk (Tezli)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Özel Hukuk (Tezli)
Yüksek Lisans Programın Süresi: 2 Kredi Sayısı: 120 TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

School/Faculty/Institute Graduate School
Course Code HUK 506
Course Title in English Consumer Law
Course Title in Turkish Tüketici Hukuku
Language of Instruction TR
Type of Course Flipped Classroom
Level of Course Select
Semester Fall
Contact Hours per Week
Lecture: 2 Recitation: Lab: Other:
Estimated Student Workload 138 hours per semester
Number of Credits 6 ECTS
Grading Mode Standard Letter Grade
Pre-requisites None
Expected Prior Knowledge Knowledge on law of obligations
Co-requisites None
Registration Restrictions None
Overall Educational Objective Students will develop their theoretical knowledge and practical skills on issues currently debated in consumer law doctrine and practice.
Course Description This course aims to address current developments in consumer law from theoretical and practical aspects. For this purpose, the first part of this course aims to overview the general principles and concepts of consumer law. Students will then be asked to prepare papers on the subjects provided, in which they will assess current developments in consumer law in the light of scholarly opinions and court decisions.
Course Description in Turkish Teorik ve pratik açıdan tüketici hukukundaki güncel gelişmelerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, dersin ilk bölümünde tüketici hukukunun genel ilkeleri ve kavramları değerlendirilecektir. Dersin ikinci bölümünde ise öğrenciler tarafından doktrin ve yargı kararları ışığında belirlenen konularda hazırlanan ödev ve sunumlarla ilgili konulardaki güncel gelişmeler değerlendirilecektir.

Course Learning Outcomes and Competences

Upon successful completion of the course, the learner is expected to be able to:
1) Ders başarıyla tamamlandığında, dersi alan öğrenciden aşağıdakiler beklenir: 1. Tüketici hukukunun genel ilkelerini bilir.
2) Ders başarıyla tamamlandığında, dersi alan öğrenciden aşağıdakiler beklenir: 2. Tüketici hukuku doktrinindeki güncel tartışmaları anlar, kendi görüşlerini oluşturur ve ifade eder.
3) Ders başarıyla tamamlandığında, dersi alan öğrenciden aşağıdakiler beklenir: 3. Tüketici hukuku alanındaki yargı kararlarını takip eder.
4) Ders başarıyla tamamlandığında, dersi alan öğrenciden aşağıdakiler beklenir: 4. Tüketici hukuku alanında karşılaştırmalı hukuku takip eder.
Program Learning Outcomes/Course Learning Outcomes 1 2 3 4
1) Özel hukuk alanında hukuki gerekçelendirmeyi sağlayacak; mevzuat, yasa gerekçeleri, öğretideki monografiler, yargı kararları vb. tüm bilgi kaynaklarını lisansüstü düzeyde ve bütüncül bir biçimde araştırmalarda kullanır.
2) Özel hukuk alanında karşılaşılan hukuki sorunların temelini anlamlandırma bakımından; sözleşmesel ilişkileri düzenleyen kurallar ve ilkeleri, haksız fiilleri ve hukuki çözüm yollarını, ileri düzeyde ve bütüncül olarak kavrar.
3) Özel hukuka ilişkin ilkelerin doğal yapısı, temelleri ve gelecekte uğrayabileceği değişimlere ilişkin güncel tartışmalı konuları öğrenir ve takip eder.
4) Özel hukuk alanındaki ayrıntılı bilgileri, kavramları ve kuramları; çalışılan alan bakımından bireysel olarak, eleştirel bir biçimde analiz eder ve uzman düzeyinde sentezler.
5) Çalışılan alandaki bilgi, kavramlar ve kuramları bireysel olarak araştırmayı öğrenir ve ilgili bilgileri uygulama alanında kullanır.
6) Çalışılan alanda edindiği bilgi, beceri ve düşüncelerini uzman olsun olmasın yönelteceği topluluklara bireysel olarak aktarır ve onlara karşı uzmanlık düzeyinde yorumlamalarda bulunur.
7) Özel hukuk alanında bir öğrenci ve uygulamacı olarak; çalıştığı alanda bireysel olarak uzman düzeyinde muhakeme yapar, değişik hukuki durumlara karşı uyum sağlayıp sorumluluk alır.

Relation to Program Outcomes and Competences

N None S Supportive H Highly Related
     
Program Outcomes and Competences Level Assessed by
1) Özel hukuk alanında hukuki gerekçelendirmeyi sağlayacak; mevzuat, yasa gerekçeleri, öğretideki monografiler, yargı kararları vb. tüm bilgi kaynaklarını lisansüstü düzeyde ve bütüncül bir biçimde araştırmalarda kullanır. H Exam,HW,Presentation
2) Özel hukuk alanında karşılaşılan hukuki sorunların temelini anlamlandırma bakımından; sözleşmesel ilişkileri düzenleyen kurallar ve ilkeleri, haksız fiilleri ve hukuki çözüm yollarını, ileri düzeyde ve bütüncül olarak kavrar. H Exam,HW,Presentation
3) Özel hukuka ilişkin ilkelerin doğal yapısı, temelleri ve gelecekte uğrayabileceği değişimlere ilişkin güncel tartışmalı konuları öğrenir ve takip eder. H Exam,HW,Presentation
4) Özel hukuk alanındaki ayrıntılı bilgileri, kavramları ve kuramları; çalışılan alan bakımından bireysel olarak, eleştirel bir biçimde analiz eder ve uzman düzeyinde sentezler. H Exam,HW,Presentation
5) Çalışılan alandaki bilgi, kavramlar ve kuramları bireysel olarak araştırmayı öğrenir ve ilgili bilgileri uygulama alanında kullanır. S Exam,HW,Presentation
6) Çalışılan alanda edindiği bilgi, beceri ve düşüncelerini uzman olsun olmasın yönelteceği topluluklara bireysel olarak aktarır ve onlara karşı uzmanlık düzeyinde yorumlamalarda bulunur. S Exam,HW,Presentation
7) Özel hukuk alanında bir öğrenci ve uygulamacı olarak; çalıştığı alanda bireysel olarak uzman düzeyinde muhakeme yapar, değişik hukuki durumlara karşı uyum sağlayıp sorumluluk alır. N
Prepared by and Date BAŞAK ERDOĞAN , February 2024
Course Coordinator AKTS1
Semester Fall
Name of Instructor Prof. Dr. BAKİ İLKAY ENGİN

Course Contents

Hafta Konu
1) Tüketici Hukukuna İlişkin Temel İlkeler
2) Tüketici Sözleşmesi Kavramı
3) Tüketici Sözleşmelerine İlişkin Genel İlkeler
4) Tüketici Sözleşmelerinde Haksız Şartlar
5) Vize
6) Taksitle Satışlarda Tüketicinin Korunması
7) İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmelerde Tüketicinin Korunması
8) Mesafeli Sözleşmelerde Tüketicinin Korunması
9) TKHK Kapsamında Ayıplı İfa Kavramı ve Tüketicinin Ayıplı İfaya Karşı Korunması Tüketici Kredisi Sözleşmelerinde Tüketicinin Korunması
10) Tüketici Kredisi Sözleşmelerinde Tüketicinin Korunması
11) Konut Finansmanı Sözleşmelerinde Tüketicinin Korunması
12) Paket Tur Sözleşmesi
13) Kredi Kartı Sözleşmelerinde Tüketicinin Korunması
14) Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri
15) Yazılı Ödevlerin Teslimi
16) Yazılı Ödevlerin Teslimi
Required/Recommended ReadingsAydoğdu, Murat: Tüketici Hukuku, 1. Bs., Adalet Yayınevi (son baskı). Özel, Çağlar: Tüketicinin Korunması Hukuku, 6. Bs., Seçkin Yayıncılık (son baskı). Aslan, İ. Yılma: Tüketici Hukuku Dersleri, 7.Bs., Ekin Basım (son baskı). Ed. Tokbaş, Hakan/ Tüzüner, Özlem: Milli Şerh, 1.Bs., Aristo Yayınları (son baskı). Kocayusufpaşaoğlu, Necip: Kocayusufpaşaoğlu / Hatemi / Serozan / Arpacı Borçlar Hukuku Genel Bölüm Birinci Cilt, Borçlar Hukukuna Giriş, Hukuki İşlem, Sözleşme, 7. Bs., Filiz Kitabevi (son baskı). Serozan, Rona: Kocayusufpaşaoğlu / Hatemi / Serozan / Arpacı Borçlar Hukuku Genel Bölüm Üçüncü Cilt, İfa, İfa Engelleri, Haksız Zenginleşme, 7. Bs., Filiz Kitabevi (son baskı). Oğuzman, M. Kemal/ Öz, M. Turgut: Borçlar Hukuku Genel Hükümler Cilt 1, 17. Bs., Vedat Yayıncılık (son baskı). Oğuzman, M. Kemal / Öz, M. Turgut: Borçlar Hukuku Genel Hükümler Cilt 2, 15. Bs., Vedat Yayıncılık (son baskı). Develioğlu, Murat / Pichonnaz, Pascal / Tercier, Pierre : Borçlar Hukuku - Genel Hükümler, 2. Bs., On İki Levha Yayıncılık (son baskı).
Teaching MethodsThe courses are supported by seminar assignments and presentations prepared by the students.
Homework and Projects
Laboratory Work
Computer Use
Other Activities
Assessment Methods
Assessment Tools Count Weight
Devam 1 % 20
Ödev 1 % 50
Ara Sınavlar 1 % 30
TOTAL % 100
Course Administration engini@mef.edu.tr
+902123953600
Görüşme Saatleri: randevu üzerine Contact Hours: upon appointment

ECTS Student Workload Estimation

Activity No/Weeks Hours Calculation
No/Weeks per Semester Preparing for the Activity Spent in the Activity Itself Completing the Activity Requirements
Ders Saati 14 2 2 2 84
Sunum / Seminer 1 14 1 15
Ödevler 1 20 1 21
Ara Sınavlar 1 16 2 18
Total Workload 138
Total Workload/25 5.5
ECTS 6