INT 333 Detail Design and Materials IIMEF ÜniversitesiAkademik Programlar EkonomiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı
Ekonomi
Lisans Programın Süresi: 4 Kredi Sayısı: 240 TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Yüksekokul/Myo/Fakülte/Enstitü Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
Ders Kodu INT 333
Ders Adı İngilizce Detail Design and Materials II
Ders Adı Türkçe Detay Tasarımı ve Malzeme II
Öğretim Dili EN
Ders Türü Ders
Dersin Düzeyi Orta
Dönem Güz
Haftalık İletişim Saatleri
Ders: 3 Okuma: - Laboratuvar : - Diğer: -
Tahmini Öğrenci İş Yükü Dönem boyunca 124 saat
Ders Kredileri 5 AKTS
Değerlendirme Standart Harf Notu
Ön Koşul Yok
Yan Koşul Yok
Beklenen Ön Bilgi Yok
Kayıt Kısıtlamaları Yok
Genel Eğitim Hedefi Tasarım fikri ile detay geliştirme arasındaki ilişkiyi kavramak ve detay çözüm prensiplerini öğrenmek.
Ders Açıklaması Ders detayın gündelik hayattaki yerinin tartışılmasıyla başlar. Ve çağdaş tasarım örnekleri üzerinden tasarım sürecinde detayın yeri ve detaylandırma için fikir geliştirme tartışmaları ile devam eder. Detay tasarımının ilişkileneceği strüktürlerin prensipleri, detayın bağlamı, detay ve malzeme fikrinde sürdürülebilirlik ve detay grafik anlatım dilleri konularını çağdaş tasarımların detay özelinde analizleri takip eder. Bağlam ve tasarım fikri detaylar üzerinden tartışılır. Ardından, malzeme kültürüne temel bir giriş yapılır; malzeme ve detay, detaylandırma ilişkileri irdelenir. Mevcut detay okumaları, analizleri, detay geliştirme ve detay temsilleri stüdyo çalışmaları olarak gerçekleştirilir. Ders, bir detay çözümlemesi denemesi ile sonlanır.

Ders Öğrenme Çıktıları ve Yeterlilikler

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler:
1) iç mekan tasarımında detay tasarımının temel prensiplerini ve tasarım fikri ile detay tasarım süreçleri arasındaki ilişkiyi anlamak;
2) tasarımları (projeleri) ve iç mekan detaylarını okumak;
3) standart alçıpan detayı, pencere çerçevesi detayı gibi iç mekanların standart (temel ve ileri) detaylarını analiz etmek;
4) Yapısal ve kuru inşaat malzemelerinin doğasını ve potansiyellerini takdir etmek ve detay tasarımlarında uygun malzemeleri kullanmak;
5) projenin iç mekan tasarım detaylarını kendi projesine uygun olarak uyarlayıp, tasarım konseptine ve atmosferine uygun olarak vurgulamak.
Program Öğrenme Çıktıları/Ders Öğrenme Çıktıları 1 2 3 4 5
1) Ekonomi konusunda geniş bir anlayışa sahip olup, diğer sosyal bilimler ve matematikle derin bir etkileşime sahip olmak.
2) Farklı ekonomi alanlarının etkileşimlerini anlama konusunda bilgi ve beceriler sergilemek
3) Mikroekonomik ve makroekonomik teoriyi anlamak
4) Ekonomik kavramları karmaşık sorunları çözmek ve karar verme yeteneğini geliştirmek için uygulamak.
5) Farklı ekonomik sistemleri analiz etmek için nicel teknikler kullanmak.
6) Teorik bilgileri, Türk ve küresel ekonomilere ilişkin sorunları analiz etmek için uygulamak.
7) Ekonomik verileri işlemek ve değerlendirmek için istatistiksel araçlar ve yaygın yazılım programları konusunda yetkinlik göstermek.
8) Ekonomik analizin tüm aşamalarında - veri toplama, yorumlama ve bulguları yayma - bilimsel ve etik değerlere göre davranmak.
9) Bilimsel bilgileri alışverişinde yazılı ve sözlü İngilizceyi etkili bir şekilde kullanmak (en az CEFR B2 seviyesinde).
10) Bireysel ve profesyonel etik davranış sergiler ve sosyal sorumluluk taşımak.
11) Yüksek derecede özerklikle daha ileri çalışmalar için gerekli öğrenme becerilerini sergilemek.

Program Sonuçları ve Yeterliliklerle İlişkisi

N Yok S Destekleyici H Çok İlgili
     
Program Çıktıları ve Yeterlilikler Düzey Değerlendirme
1) Ekonomi konusunda geniş bir anlayışa sahip olup, diğer sosyal bilimler ve matematikle derin bir etkileşime sahip olmak. N
2) Farklı ekonomi alanlarının etkileşimlerini anlama konusunda bilgi ve beceriler sergilemek N
3) Mikroekonomik ve makroekonomik teoriyi anlamak N
4) Ekonomik kavramları karmaşık sorunları çözmek ve karar verme yeteneğini geliştirmek için uygulamak. N
5) Farklı ekonomik sistemleri analiz etmek için nicel teknikler kullanmak. N
6) Teorik bilgileri, Türk ve küresel ekonomilere ilişkin sorunları analiz etmek için uygulamak. N
7) Ekonomik verileri işlemek ve değerlendirmek için istatistiksel araçlar ve yaygın yazılım programları konusunda yetkinlik göstermek. N
8) Ekonomik analizin tüm aşamalarında - veri toplama, yorumlama ve bulguları yayma - bilimsel ve etik değerlere göre davranmak. H
9) Bilimsel bilgileri alışverişinde yazılı ve sözlü İngilizceyi etkili bir şekilde kullanmak (en az CEFR B2 seviyesinde). H
10) Bireysel ve profesyonel etik davranış sergiler ve sosyal sorumluluk taşımak. H
11) Yüksek derecede özerklikle daha ileri çalışmalar için gerekli öğrenme becerilerini sergilemek. H
Hazırlayan ve Tarih , February 2020
Ders Koordinatörü AKTS1
Dönem Güz
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. ASLI ŞENER

Ders İçeriği

Hafta Konu
1) Günlük yaşamda detayın rolü. Tasarım sürecinde ve fikir geliştirmede detayların rolünü anlamak, çağdaş örneklere bakarak tasarım fikrini ve detayları okumak.
2) Yapısal Malzemeler (beton, çelik, kereste, cam vb.) ve Detaylar Yaratıcı görünüm, detay bağlamı aracılığıyla yapıların prensiplerini, yapıların olanaklarını keşfetmek.
3) Yapısal Malzemeler (beton, çelik, kereste, cam vb.) ve Detaylar Tektoniği anlayarak detayları analiz etmek. İç mekan ölçeğinde çağdaş tasarım örneklerine bakmak. Yüzey bazlı, nokta bazlı, eleman bazlı detaylar.
4) Yapısal Malzemeler (beton, çelik, kereste, cam vb.) ve Detaylar Grafik dilinde detayların nasıl etkinleştirileceği; çizim, taslak, modelleme. Sistem detayları, nokta detayları…
5) Kuru Yapı Malzemeleri (alçıpanlar, kompozitler, kereste, metaller vb.) ve Detaylar (yük taşıyıcı elemanların kaplaması, bölme duvarlar, duvar, zemin, tavan için yük taşıyıcı olmayan sistemler vb.) Kuru yapının prensiplerini, yaratıcı görünüm, detay bağlamı aracılığıyla kuru yapıların fırsatlarını keşfetmek.
6) Kuru Yapı Malzemeleri (alçıpan, kompozit, kereste, metal vb.) ve Detaylar (yük taşıyıcı elemanların kaplaması, bölme duvarlar, duvar, zemin, tavan için yük taşıyıcı olmayan sistemler vb.) Tektoniği anlayarak detayları analiz etmek. İç mekan ölçeğinde çağdaş tasarım örneklerine bakmak. Yüzey bazlı, nokta bazlı, eleman bazlı detaylar.
7) Atölye Haftası
8) Kuru Yapı Malzemeleri (alçıpanlar, kompozitler, kereste, metaller vb.) ve Detaylar (yük taşıyıcı elemanların kaplaması, bölme duvarları, duvar, zemin, tavan için yük taşıyıcı olmayan sistemler vb.) Grafik dilinde detayların nasıl etkinleştirileceği; çizim, taslak, modelleme. birleştirme detayları, nokta detayları…
9) Kuru Yapı Malzemeleri (alçıpanlar, kompozitler, kereste, metaller vb.) ve Detaylar (yük taşıyıcı elemanların kaplaması, bölme duvarlar, duvar, zemin, tavan için yük taşıyıcı olmayan sistemler vb.) Detaylı ve malzeme fikrinde yenilik ve sürdürülebilirlik.
10) Detaylara bakma 1/5, inşa edilen detayları anlama, fikri okuma ve uygulanan detayı (stüdyo çalışmasıyla)
11) Detaylara bakma 1/5, inşa edilen detayları anlama, fikri okuma ve uygulanan detayı (stüdyo çalışmasıyla)
12) Detaylara 1/1 bakmak, inşa edilen detayları anlamak, fikri okumak ve uygulanan detayı (stüdyo çalışmasıyla) anlamak.
13) Detaylara 1/1 bakmak, inşa edilen detayları anlamak, fikri okumak ve uygulanan detayı (stüdyo çalışmasıyla) anlamak.
14) Detay nasıl geliştirilir? Çözünürlük ilkelerinin tanıtımı... detayın yaşam ve çevre arasındaki aracılık rolü...
15) Final Değerlendirme Dönemi
16) Final Değerlendirme Dönemi
Gerekli/Tavsiye Edilen OkumalarAllen, E. and Rand, P. (2016). Architectural Detailing: Function, Constructibility, Aesthetics. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey. Hall, A. (2009). Details in Architecture, Creative Detailing by Leading Architects. The Images Publishing Group Pty Ltd. Mulgrave, Victoria, Australia. Plunkett, D. (2010). Construction and detailing for interior design. Laurence King Publications, London. Ballast, D. K., & FAIA, C. (2010). Interior Detailing: Concept to Construction. John Wiley & Sons. Ching, F. D., & Binggeli, C. (2012). Interior design illustrated. John Wiley & Sons. Kilmer, W.O., Kilmer, R. (2003). Construction Drawings and Details for Interiors: Basic Skills Plunkett, D., Reid, O. (2014). Detail in Contemporary Office Design Plunkett, D., Reid, O. (2013). Detail in Contemporary Bar and Restaurant Design
Öğretme TeknikleriTers-yüz sınıf; ders öncesi çalışmalar, stüdyo çalışmaları, seminerler, tartışmalar.
Ödev ve Projeler1 ara ödev, 1 final ödevi, haftalık ödevler
Laboratuvar Çalışması-
Bilgisayar KullanımıEvet
Diğer AktivitelerAraştırma çalışması, video gösterimi
Değerlendirme Yöntemleri
Değerlendirme Araçları Sayı Ağırlık
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 40
TOPLAM % 100
Ders Yönetimi koknarb@mef.edu.tr
-
Öğrencilerin teorik derslerde derslerin %85'ine katılmaları zorunludur. Akademik Dürüstsüzlük ve İntihal: YÖK Disiplin Yönetmeliği

AKTS Öğrenci İş Yükü Tahmini

AKtivite Hafta Sayısı Saat Hesaplama
Yarıyıl Başına Hafta Sayısı Etkinliğe Hazırlık Etkinliğin Kendisinde Harcanan Etkinlik Gereksinimlerini Tamamlama
Ders Saati 14 2 3 1 84
Ödevler 1 8 8
Ara Sınavlar 2 8 2 20
Final 1 10 2 12
Toplam İş Yükü 124
Toplam İş Yükü/25 5.0
AKTS 5