PSYC 361 Play TherapyMEF ÜniversitesiAkademik Programlar Psikoloji Yandal (PDR)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus Beyanı

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Yüksekokul/Myo/Fakülte/Enstitü İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
Ders Kodu PSYC 361
Ders Adı İngilizce Play Therapy
Ders Adı Türkçe Oyun Terapisi
Öğretim Dili EN
Ders Türü Ters-Yüz Öğrenme,Ders
Dersin Düzeyi Başlangıç
Dönem Güz
Haftalık İletişim Saatleri
Ders: 3 Okuma: Laboratuvar : Diğer:
Tahmini Öğrenci İş Yükü Dönem boyunca 148 saat
Ders Kredileri 6 AKTS
Değerlendirme Standart Harf Notu
Ön Koşul PSYC 201 - Developmental Psychology I
Yan Koşul Yok
Beklenen Ön Bilgi Gelişimsel Psikoloji
Kayıt Kısıtlamaları Sadece Lisans Öğrencileri
Genel Eğitim Hedefi Oyun terapisiyle ilgili temel teorik arka plana, ana yaklaşımlara, yöntemlere ve oyun terapisi tekniklerine aşina olmak.
Ders Açıklaması Bu ders, öğrencileri oyun terapisinin tarihçesi, temel teorik yaklaşımları ve teknikleri ile tanıştırmayı amaçlamaktadır. Öğrenciler ders süresince temel düzeyde oyun terapisi becerilerinin gelişmesi, bireysel ve grup çalışmalarıyla bu becerilerin çocuk ve ailelere uygun koşullar içerisinde kullanımı ile ilgili metod ve teknikler öğreneceklerdir.

Ders Öğrenme Çıktıları ve Yeterlilikler

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler:
1) Oyun terapisinin tarihini, teorik arka planını ve bağlamını anlamak.
2) Oyun işlevlerini (biyolojik, içsel, kişiler arası ve sosyo-kültürel), oyun terapisi sürecini anlamak ve bunun çocuk danışanların değişimi ve büyümesi için neden uygun bir yöntem olduğunu kavramak.
3) Oyun terapisinin tarihini şekillendiren önemli kişiler, teorisyenler ve kuruluşları karşılaştırmak ve karşıtlıklarını incelemek.
4) En yaygın kabul gören oyun terapisi teorik modellerini ve en sık sunulan formatlarını karşılaştırmak ve karşıtlıklarını incelemek.
5) Giriş seviyesinde oyun terapisi becerilerini sergilemek.
Program Öğrenme Çıktıları/Ders Öğrenme Çıktıları 1 2 3 4 5

Program Sonuçları ve Yeterliliklerle İlişkisi

N Yok S Destekleyici H Çok İlgili
     
Program Çıktıları ve Yeterlilikler Düzey Değerlendirme
Hazırlayan ve Tarih SENA CÜRE ACER , March 2022
Ders Koordinatörü MERVE CAN
Dönem Güz
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. BUSE ZEYNEP SARIKAYA

Ders İçeriği

Hafta Konu
1) Oyun Terapisinin Tarihi
2) Oyunun Terapötik Gücü
3) Psikanalitik – Psikodinamik Oyun Terapisi
4) Nesne İlişkileri ve Bağlanma Temelli Oyun Terapisi
5) Jung Oyun Terapisi ve Adler Oyun Terapisi
6) Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ve Çocuk-Ebeveyn İlişkileri Terapisi
7) Vize
8) Theraplay
9) Deneyimsel Oyun Terapisi
10) Aile Oyun Terapisi
11) Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi & Çözüm Odaklı Oyun Terapisi
12) Kuralcı Oyun Terapisi ve Oyun Terapisine Bütünleştirici Yaklaşım
13) Sunumlar ve Tartışmalar
14) Sunumlar ve Tekrar
15) Final Sınavı Dönemi
16) Final Sınavı Dönemi
Gerekli/Tavsiye Edilen OkumalarRequired: Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. NY: The Guilford Press. The History of Play Therapy (Chapter 2 from Jane L. Johnson) The Therapeutic Powers of Play (Chapter 3 from Athena A. Drewes & Charles E.Schafer) Psychoanalytic – Psychodynamic Play Therapy. Chapter 2 from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. NY: The Guilford Press. Object Relations and Attachment Based Play Therapy. Chapter 5 from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. NY: The Guilford Press. Jungian Play Therapy. Chapter 3 from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. NY: The Guilford Press. Adlerian Play Therapy. Chapter 4 from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. NY: The Guilford Press. Child Centered Play Therapy. Chapter 5 from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. NY: The Guilford Press. Child-Parent Relationship Therapy (Filial Therapy). Chapter 9 from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. NY: The Guilford Press. Theraplay. Chapter 10 from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice. Experiential Play Therapy (Norton, Norton In Schaefer, Kaduson Contemporary Play Therapy.pdf) Family Play Therapy (Chapter 13: from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice.) Cognitive Behavioral Play Therapy (Chapter 6: from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice.) Solution-Focused Play Therapy (Contemporary Play Therapy_ Theory, Research, and Practice) Prescriptive Play Therapy (Braverman, Lisa D._ O’Connor, Kevin J._ Schaefer, Charles E. - Handbook of play therapy) Integrative Approach to Play Therapy (Chapter 7: from Crenshaw, D.A. & Stewart, A.L. (2015). Play therapy: A comprehensive guide to theory and practice.) Recommended: Schaefer, C. E. (Ed.). (2011). Foundations of play therapy (2nd ed.). Hoboken, NJ, US: John Wiley & Sons Inc.
Öğretme TeknikleriDeneyimsel öğrenme, ders anlatımı, tartışma ve okuma kombinasyonu kullanılacaktır. Öğretim yöntemleri arasında okumalar, ders anlatımı, tartışma, rol oynama, küçük grup deneyimleri, video analizi, gösterimler ve oyun terapisi seanslarının gözlemi yer alacaktır.
Ödev ve ProjelerÖdev #1 ve Sunum: Çocuğun doğal ortamında (ev, oyun alanı vb.) 20 dakika boyunca bir çocuğun oyununu gözlemleme. Gözlem sırasında veya hemen sonrasında öğrenciler not alacaklardır. Gözlemin ardından, gözlem ve kişisel deneyimleri hakkında kısa bir makale yazacaklardır. Gözlem makalesi yalnızca 2 sayfa çift aralıklı metin olmalı (APA formatında). Ödev #2 ve Sunum: 3 veya 4 kişilik bir grupta, her öğrenci bir teorik yaklaşım/oyun terapisi modali seçecek, ana ilkeleri açıklayacak ve belirli bir vaka ile nasıl kullanıldığını (sağlanacak) anlatacak ve o yaklaşıma ilişkin ortamı (malzemeler, oyuncaklar vb.) tasarlayarak sınıfta bir çocukla (ve ailesiyle) rol oynama formatında bir "oyun seansı" gerçekleştirecektir. Makale (bireysel) 5-6 sayfa çift aralıklı metin olmalı (APA formatında). Sunum (grup olarak) 30 dakika sürecektir.
Laboratuvar ÇalışmasıYok
Bilgisayar KullanımıYok
Diğer AktivitelerÖğrencilerden her haftanın kitap bölümünü ve makalesini, o haftanın sınıf seansı öncesinde okumaları istenecektir. Sınıf tartışmaları, bu okumalar ile çeşitli videolara dayanarak yapılacaktır.
Değerlendirme Yöntemleri
Değerlendirme Araçları Sayı Ağırlık
Devam 14 % 10
Ödev 1 % 35
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 35
TOPLAM % 100
Ders Yönetimi kodalaka@mef.edu.tr

Tüm derslere katılım zorunludur. Geç kalan veya hazırlıksız gelen öğrenciler o derse alınmayacak ve bu durum sürekli değerlendirme notlarını etkileyecektir. Planlanmış bir sınavı kaçıran öğrencilerin geçerli, kabul edilebilir ve belgelenmiş bir mazeret sunmaları gerekmektedir. Ara sınavı kaçıranlar için telafi sınavı yapılacaktır. Öğrencilerin üniversite personeline ve birbirlerine her zaman saygılı davranmaları beklenmektedir; bu, ders içeriğine ve başkalarının fikirlerine saygı göstermeyi de içerir. İntihal ve sınav sırasında kopya çekme gibi her türlü kopya çekme, yalan söyleme ve aldatma eylemi dürüstlükten uzaktır ve kabul edilmeyecektir. Akademik sahtekârlık ve intihal: YÖK Disiplin Yönetmeliği.

AKTS Öğrenci İş Yükü Tahmini

AKtivite Hafta Sayısı Saat Hesaplama
Yarıyıl Başına Hafta Sayısı Etkinliğe Hazırlık Etkinliğin Kendisinde Harcanan Etkinlik Gereksinimlerini Tamamlama
Ders Saati 14 2 3 2 98
Ödevler 2 8 3 22
Ara Sınavlar 1 8 2 10
Final 1 16 2 18
Toplam İş Yükü 148
Toplam İş Yükü/25 5.9
AKTS 6